Mesto za reklamu
  1. 10. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је на коронавирус позитивно 1.104.117 узорака. Од последица заразе преминуо је 9.571 пацијент. Проценат смртности је 0,87 одсто. До сада је тестирано 6.179.407 узорака.

Епидемијска ситуација у Србији изузетно је тешка. Расте број заражених и преминулих од последица заразе, али и пацијената на респиратору.

Према последњим подацима, коронавирусом је у Србији заражено још 5.908 особа међу тестираних 19.718 узорака. Од последица инфекције преминуле су 62 особе.

На болничком лечењу је 6.721 пацијент, од којих је 274 на респираторима.

На то колико је епидемијска ситуација у земљи озбиљна, упозорава и број деце оболеле од ковида 19. Јуче је девојчица од седам година, прикључена на респиратор у Институту за мајку и дете “Др Вукан Чупић”. Она је четврто дете оболело од коронавируса које је прикључено на респиратор у том институту.

“У овом последњем таласу, од 18. августа, имамо убедљиво најтеже педијатријске пацијенте, често са упалом плућа, то је нарочито случај код гојазне деце старије од 15 година. Имају обостране упале плућа, клиничка слика им личи на одрасле пацијенте”, каже руководилац дечје ковид болнице КБЦ “Драгиша Мишовић” др Оливера Остојић.

Због све лошије епидемијске ситуације од викенда су уведене и ковид пропуснице у угоститељским објектима од 22 сата. Невакцинисанима је неопходно да поседују пи-си-ар или антигенски тест, урађен у некој од референтних, односно, државних лабораторија.

Од синоћ, онај ко нема неку од наведених потврда плаћа казну.

Из Владе напомињу да тестирање испред угоститељских објеката није валидно.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекаo је за РТС да је легитиман потез да држава заштити здравље и животе грађана, а ковид прoпуснице се уводене да се заштите животи.

“Сачекаћемо седам до десет дана и ако буде позитивног ефекта ковид пропусница, бићемо задовољни, а ако не буде, Министарство ће на седници Кризног штаба тражити ригорозније и много ефективније мере”, истакао је Ђерлек.

Директор Универзитетског клиничког центра Србије Милика Ашанин рекао је за РТС да из дана у дан не попушта велики притисак пацијената на две ковид болнице – у Батајници и Инфективној клиници.

Струка поручује да је вакцинација једини начин да се пандемији стане на пут.

Преминуле две особе из Рашке

Према најновијим подацима Регионалног ковид центра Нови Пазар, преминуле су две особе из Рашке.

Током јучерашњег дана било је 14 нових пријема, а са болничког лечења је отпуштено исто толико људи. На респираторима је пет пацијената, док су два пацијента на “хај флоу” апаратима.

Обављено је укупно 204 прегледа у ковид амбуланти, од чега је 121 пацијент дошао на контролу.

Урађено је 66 пи-си-ар тестова, док је брзих антигенских тестова из бриса носа било 86, од чега је 19 позитивно.

Више од 2.000 прегледа у Ужицу

У ковид амбулантама ужичког здравственог центра, током јучерашњег дана, прегледано је 2.092 пацијента, у болнице је примљено 36, отпуштено 48, док је на терапији у дневној болници 257 оболелих.

У болницама је укупно 431 пацијент, међу којима је 21 на респиратору – и то 17 у Ужицу, троје у Пријепољу и један пацијент у Пожеги.

Угоститељи због ковид пропусница затварају врата у 22 часа

Многи угоститељски објекти скратили су радно време до 22 часа, каже помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Додаје да је у локалима који су радили после 22 часа углавном поштована обавеза поседовања ковид пропусница, а грађани су најчешће имали сертификат о вакцинацији.

У ужичком крају хоспитализован 431 пацијент

У ковид амбулантама ужичког Здравственог центра, током јучерасњег дана, прегледано је 2.092 пацијента, у болнице је примљено 36, отпустено 48, док је на терапији у дневној болници 257 оболелих.

У болницама је хоспитализован 431 пацијент, међу којима је 21 на респиратору и то 17 у Ужицу, троје у Пријепољу и један у Пожеги.

Ружић: Није реално да предшколци и млађи основни пређу на онлајн

Mинистар просвете Бранко Ружић рекао је зе РТС да ће Кризни штаб дати коначну одлуку о будућем моделу наставе.

“Ја сам позвао представнике Кризног штаба да се у четвртак ујутру видимо у тиму за школе. Данас ћемо имати састанак у Министарству здравља. Донећемо најбољу могућу одлуку која се тиче деце, али оно што није реално је да деца предшколског узраста и од  првог до четвртог разреда, па и петог и шестог, без ванредне ситауције пређу на онлајн. Основно питање је ко ће чувати ту децу”, напомиње Ружић.

У Пчињском округу 182 нова случаја заразе

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације, на ковид 19 тестирано је 577 особа са територије Пчињског округа. Анализе су показале да су 182 заражене коронавирусом.

Од тог броја 102 су из Врања, 31 из Сурдулице, 24 из Владичиног Хана, 15 из Бујановца, шест из Босилеграда,три из Трговишта и један из Прешева.

У ковид болницама Здраственог центра у Врању хоспитализовано је 115 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док су на кисеонику 62 пацијената.

На болничко лечење примљено је 15, а отпуштено 12 пацијената.

У ковид амбуланти АТД током јучерашњег дана обављено је 269 прегледа, од чега је 105 првих.

Такође, урађено је девет пи-си-ар и 117 антигенских тестова. Од тога 59 је позитивно на коронавирус.

У АП Војводина активно оболелих више од 26.000, готово попуњена ковид болница у Новом Саду

Број новооболелих свакодневно расте и у Војводини, а покрајински Институт за јавно здравље ситуацију у свих 45 општина оцењује као ванредну. Највише оболелих је у Новом Саду.

У покрајини је тренутно нешто више од 26.000 активно оболелих, највише у Новом Саду, скоро 6.100. Највише оболелих је у доби од 40 до 59 година, и од 30 до 39 година.

У ковид болници у Новом Саду је од 600 кревете попуњено 522, што значи да су капацитети за лечење готово попуњени. На респираторима је 51 пацијент.

Директор дома здравља Нови Сад др Веселин Бојат наводи за РТС да је број пацијената који се јављају и даље у пику. За 24 сата у ковид амбуланту јавило се 1.197 пацијената са симптомима који би могли да одговарају коронавирусу.

Око 600 пацијената јавило се на први преглед и око 58 одсто њих је позитивно на антигенском тесту, наводи др Веселин Бојат.

Према његовим речима, у просеку се дневно у болницу упути између осам и 10 Новосађана.

Директор Дома здравља Нови Сад указује да велики број позитивних није вакцинисан, а да вакцинисани који су позитивни представљају “статистичку грешку” у односу на остале пацијенте.

Објашњава да је вакцинисано око 55 одсто Новосађана и додаје да се последњих недељу дана примећује пораст броја оних који се јављају за прву дозу.

Када је реч о поштовању одлуке о обавезним ковид пропусницама после 22 сата у угоститељским објектима, у Новом Саду су инспектори ноћас обавили 40 контрола у вези са ковид сертификатима. У два објекта било је неправилности.

Бројни кафићи затварају се од 22 сата јер, како кажу, немају новца да себи приуште да раде после тог времена под овим условима.

Панчево, на лечењу 180 особа

У панчевачкој болници хоспитализовано је 180 особа који се лече од ковида. Директор болнице Слободан Овука каже за РТС да је више од 120 особа на различитим видовима кисеоничке потпоре, а још 30 на полуинтензивној нези.

Наводи да има све више младих пацијената и додаје да има много тешких и озбиљних болесника.

“Још увек је више пријема него отпуста, још увек узлазни тренд, смањен је простор за друге болести у зеленој зони, али морамо да се владамо у складу са актуелном ситуацијом”, додаје директор Опште болнице  Панчеву.

У јужном Банату јуче је било 445 новозаражених коронавирусом, од чега у Панчеву 192.

Др Слободан Овука наводи да ће од тог броја новозаражених бар десет одсто људи ући у болницу.

“Покривамо већи део јужног Баната, Панчево је град у коме дневно мигрира више од 15.000 људи, епидемијска ситуација се увек одражава на Панчево, спремни смо да повећамо капацитете, али то иде на уштрб других дијагноза”, указује директор ОБ Панчево.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here