Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 219.652 особе, а забележено је 1.949 смртних случајева. Према последњем пресеку, још 58 пацијената је преминуло од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 5.809 особа, од 14.486 тестираних – показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према официјелним последњим подацима Министарства здравља, 8.106 људи на болничком лечењу, док се 278 особа налази на респираторима.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек изјавио је да је ситуација с епидемијом коронавируса у целој земљи и даље веома озбиљна, тешка и неизвесна.

Епидемиолог и члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести ковид 19 Предраг Кон рекао је да у Београду долази до благог опадања броја новозаражених коронавирусом. Међутим, упозорио је да је број смештених на болничко лечење у целој земљи још увек екстремно велики.

“Систем је пренапрегнут, али још увек има места, ниједан пацијент се не оставља да није збринут”, рекао је Кон.

Директорка КБЦ “Бежанијска коса” Марија Здравковић рекла је за РТС да у пријемно-тријажну амбуланту долазе пацијенти са много тежом клиничком сликом, са узнапредовалим пнеумонијама које одмах захтевају стављање на кисеоник.

Координатор анестезиолога у Србији и ковид болнице у Батајници, др Небојша Лађевић, јетрос је за РТС изјавио да су за викенд у тој здравственој установи на полуинтензивној нези збринута 324 пацијента, а на интензивној нези их је 39.

Истиче да има пацијената свих старосних доби, а да је најмлађи 1997. годиште. То је додатно упозорење да свако може имати тешку клиничку слику, поручује Лађевић.

Слична ситуација је широм србије. Примера ради у привремену ковид болницу у Чачку, такозвану Плаву халу у Атеници, припадници цивилне заштите свакодневно допремају боце са кисеоником.

“Здраствени систем је пренапрегнут а цивилна заштита помаже допремањем боца са кисеоником три пута дневно, дезинфекцијом здраствених и јавних установа од значаја”, каже начелник Штаба за ванредне ситуације у Чачку Братислав Зечевић.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here