Mesto za reklamu
  1. 12. 2021.

Од почетка пандемије у Србији су тестиране 7.158.932 особе, регистрована су 1.290.469 случајева заразе и 12.594 смртна случаја.

Према последњим подацима, у Србији је коронавирус потврђен код 976 особа од 9.265 тестираних. Од последица ковида 19. преминулo је 26 пацијената. После дужег времена мање од 100 људи је на респираторима.

Иако се епидемијска ситуација поправља, због појаве омикрон соја и предстојећих празника и наши лекари страхују од новог таласа.

Седница Кризног штаба биће одржана у уторак. Очекује се или продужавање постојећих или увођење рестриктивнијих мера.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да не треба да завара то што је омикрон блажи од делта соја, јер и он може изазвати компликације код особа са слабим имунитетом и хроничним болестима.

У свим земљама у региону је мање од хиљаду новозаражених. Највише оболелих бележи Бугарска, мање од 750. На другом месту је Словенија, затим Црна Гора, па Румунија. Највише преминулих је у Бугарској 52.

Омикрон сој коронавируса убрзано се шири у свету. Француска, Велика Британија и Италија бележе рекордан број оболелих од почетка пандемије. Португалске власти затварају барове и клубове, а до 9. јануара обавезан је рад од куће.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је да пандемија ковида 19 неће бити последња и позвао свет да се припреми за нове пандемије.

Чачак, преминула једна особа, новозаражених 17

У протекла 24 часа на територији Чачка преминула је једна особа од последица ковида 19, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења вируса на тој територији.

На коронавирус је од укупно 175 узорака позитивно 17 пацијената.

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализована су 24 пацијента. У респираторном центру смештено је 9 пацијената, 3 пацијента су на респиратору.

И ове недеље у школама настава уживо

У свим основним и средњим школама и ове недеље примењује се настава уживо, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

Ова одлука се не односи на основне и средње школе у Војводини, у којима је 23. децембра завршено прво полугодиште.

Према подацима Института за јавно здравље “Батут”, од 16. до 22. децембра број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година био је 885 (0,11 одсто), саопштило је у петак ресорно министарство.

У Пчињском округу још 24 особе позитивне на коронавирус

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању на коронавурис у недељу су тестиране 183 особе са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да су 24 особе заражене коронавирусом. Од тог броја 20 је из Врања, 2 из Босилеграда и по једна из Прешева и Трговишта.

У ковид амбуланти АТД у Врању у недељу је обављено 108 прегледа, од чега 77 првих.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 28 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док кисеоник прима 21 пацијент. На болничко лечење примљена су 2 пацијента. Отпуста није било.

Ускоро почиње национална студија о ефектима имунизације

Почиње велика национална студија праћења ефеката имунизације против ковида.

Професорка Медицинског факултета Љиљана Марковић Денић рекла је за РТС да је случајним избором одабрано 14 градова у Србији – код 1.000 испитаника, а радиће се испитивање и целуларног имунитета.

Епидемиолог Марковић Денић рекла је да је у питању велика национална студија и испитници ће бити из различитих делова Србије, изабрани су случајним избором градови где ће се у домовина здравља узимати први узорци.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here