Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 617.669 особа, а забележено је 5.458 смртних случајева, показују подаци са сајта covid19.rs.

У Србији је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 7.794 пацијената на болничком лечењу, док се 292 особе налазе на респираторима.

Према последњем пресеку, још 36 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 3.304 особе, на смањеном узорку од 11.711 тестираних.

На снагу су данас ступиле нове мере за сузбијање епидемије, које је усвојила Влада на предлог Кризног штаба за борбу против ковида 19.

Битна новина јесте да сви објекти и установе којиме је рад дозвољен имају јединствено дозвољено радно време од 6 часова ујутро до 22 часа.

Угоститељским објектима са баштом дозвољен је рад искључиво на отвореном, уз поштовање свих епидемиолошких мера, које између осталог, подразумевају највише петоро људи за истим столом, уз обавезан размак од два метра између столова.

У Србију данас стиже нови контингент кинеских вакцина “Синофарм”, а њихову испоруку ће на Аеродрому “Никола Тесла” дочекати премијерка Ана Брнабић.

Из Владе Србије саопштено је да вакцине стижу у 10.30. Премијерка је најавила да би требало да стигне 500.000 доза “Синофарма”.

Брнабићева је изјавила да није тачна вест коју су пренели поједини медији да је одлучено да грађани Србије, при повратку из Црне Горе, Албаније, Бугарске, БиХ, Северне Македоније и Мађарске, морају да имају пи-си-ар тест и нагласила да није мењан режим уласка у Србију.

У Пчињском округу још 79 новозаражених

Према најновијим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 221 узорка из Пчињског округа, 79 је позитивних на коронавирус.

Од тог броја 55 је из Врања, четири из Сурдулице, по осам из Владичиног Хана и Прешева, један из Бујановца и три из Босилеграда.

У ковид амбуланти у Врању током јучерашњег дана обављено је 177 прегледа, од којих је 82 број првих прегледа. Узоркована је крв код 105 пацијената и сачињена 73 РТГ плућа.

Дијагностикована је бронхопнеумонија код 14 пацијената.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 170 пацијената. Од тог броја 160 је позитивно на коронавирус и исто толико има бронхопнеумонију.

На кисеонику су 93 пацијента. На болничко лечење примљено је 13 пацијената, а отпуштено 14.

Тренутно су у ковид болницама у Врању две слободне постеље, саопштавају из градског штаба за ванредне ситуације.

Наставља се имунизација сеоског становништва у Нишу

Како би се убрзала вакцинација, сутра ће се у 50 градова отворити пунктови где ће грађани моћи да се вакцинишу без претходне пријаве, а теренске екипе за вакцинацију посећују становнике на селима. Једна од њих се налази у селу Лалинац код Ниша са којом је била и екипа РТС-а.

Теренске екипе долазе до старијих, слабо покретних и непокретних грађана како би их вакцинисали.

Становник Лалинца Слободан Лалић је рекао да је њему значи што је вакцину могао да прими у сеоској амбуланти и да сада чека другу дозу.

Директор Дома здравља Ниш др Милорад Јеркан навео је за РТС да данас започиње ревакцинација, а да је у претходном периоду у 64 села дато 2.560 доза вакцина.

“Велико је интересовање. Највише ме радује што је и на селу велико интересовање, што млади на селу схватају да је то веома важно и за нас и за њих и за нашу Србију, тако да очекујем да ће овај пут бити далеко већи број на селу вакцинисаних”, навео је Јеркан.

Додао је да се у ковид амбулантама бележи пад, који је, како је навео, изузетно значајан.

“Имали смо доскора преко 2.700 прегледа, сада је то за скоро 30 посто смањен број. Ја очекујем да та тенденција и тај тренд буде и у наредном периоду присутан”, нагласио је Јеркан.

Када стигну нове дозе вакцине, теренске екипе ће кренути са вакцинацијом и у другим селима Нишавског округа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here