Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Од почетка пандемије у Србији је регистрован 1.757.741 случај коронавируса од урађених 8.302.346 тестова. Од последица заразе преминуло је 13.928 особа. Смртност је 0,79 одсто, објављено је на сајту covid19.rs.

Према последњем пресеку, у Србији je тестиранa 28.372 особа, а коронавирус je потврђен код њих 12.736. Број тестираних био је знатно мањи, па је отуда, разумљиво,  и број заражених знатно мањи, па се ствара привид да се ситуација поправља, а суштински све је тежа. То потвршују и остали показатељи. Преминуло је 60 особа. На болничком лечењу је 4.209 пацијентa, од којих је 153 на респиратору.

Све у свему, наши стручњаци одговорно тврде да се епидемијска ситуација никако не смирује у нашој земљи. Притисак на болнице поново расте. На болничком лечењу, у најтежем стању, највише је старијих од 70 година. Са блажом клиничком сликом све је више заражене деце, код најмлађих често нема симптома.

Продужен је фебруарски распуст. Ученици ће спајањем два викенда, државног празника и додатна два дана имати укупно девет слободних дана.

Ове недеље смањен је броја позитивних ученика у односу на претходну недељу за 10 одсто, изјавио је за РТС Милан Пашић, помоћника министра за предшколско и основно образовање.

У време епидемије многи су проверили ниво Д-димера у крви. Једни на своју руку, други по захтеву лекара. Д-димер као анализа се ради када се сумња на зачепљење крвног суда тромбом, односно када постоје одређени клинички знаци.

Д-димер не значи нужно болест, а на његову повишеност могу да укажу кратак дах, лупање срца, оток ногу, топла нога на одређеном месту и тада се треба јавити лекару, објаснио је за РТС руководилац Клинике за хематологију, доктор Дарко Антић.

У Пчињском округу 291 особа заражена коронавирусом

Према новим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, на ковид 19 претходног дана тестирана је 681 особа са територије Пчињског округа.

Анализе су показале да је 291 лице заражено коронавирусом. Од тог броја 165 је из Врања, 35 из Бујановца, 28 из Сурдулице, 27 из Владичиног Хана, 15 из Босилеграда, 12 из Прешева и 9 из Трговишта.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављена су 402 прегледа, од чега је 158 првих.

У ковид болницама Здравственог центра Врање хоспитализовано је 95 пацијената, сви су позитивни на коронавирус и са упалом плућа, док су 53 на кисеонику.

Током протеклог дана на болничко лечење примљено је 7 пацијената, а отпуштена 4.

Настава у школама од сутра као и прошле седмице

Од 7. фебруара, у средњим школама и основцима од 5. до 8. разреда, настава ће се и даље одвијати по комбинованом моделу.

Најмлађи ђаци од 1. до 4. разреда основне школе наставу ће и даље похађати непосредно, одлучио је Тим за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here