Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 614.365 особа, а забележена су 5.422 смртна случаја. На болничком лечењу налази се 7.749 особа од којих је 297 на респираторима, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњем пресеку, још 38 пацијената преминуло је од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 4.133 особе, од 13.909 тестираних.

Кризни штаб предложио је попуштање мера од понедељка, уколико се епидемијска ситуација не буде погоршавала. Настава остаје онлајн.

Лекари поручују да само мере и масовнија вакцинација могу да промене епидемијску слику у Србији.

Државни секретар Министарства здравља Мирсад Ђерлек рекао је за РТС да је вакцина једини спас и излаз из ситуације изазване коронавирусом.

“Број заражених у неким срединама омета вакцинацију. Трудићемо се да убрзамо процес имунизације како би постигли оно што желимо”, навео је Ђерлек.

Испорука вакцина из програма Ковакс био је историјски тренутак, а Уницеф ће наставити испоруку у складу са дистрибутивним планом до краја другог квартала ове године, рекла је за РТС директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова.

Начелница Одељења за микробску генетику и имунологију ВМА, Елизабета Ристановић каже да у пандемији има разлога за опрез, али не и за страх, јер уплашен човек је болестан човек, страх нарушава имунитет.

Др Сворцан: Количина кисеоника која се потроши за дан, раније се трошила за шест месеци

Проф. др Петар Сворцан је гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а навео да су капацитети КБЦ “Звездара” попуњени 95 одсто, да је клиничка слика пацијената озбиљна и да се то види и кроз потрошњу кисеоника.

“Клиничка слика је озбиљна то видимо и кроз потрошњу кисеоника. Наша потрошња кисеоника сада на дневном нивоу креће се између пет и по и шест тона кисеоника, што је у време када смо били у не-ковид режиму било довољно за неколико месеци, чак и за пола године”, објашњава директор КБЦ “Звездара”.

Апеловао је на грађане да се вакцинишу јер, како каже, вакцина нема алтернативу и спашава живот.

“Имамо четири вакцине на располагању, може да се бира, тако да још једном апелујем – немојте да пропустимо ову шансу, имамо ‘оружје’ у рукама, можемо да уђемо у мирније воде, да превладамо ову садашњу ситуацију, немојте да се после кајемо зашто то нисмо урадили”, поручио је Сворцан.

Брнабић: Није мењан режим уласка у Србију

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да није тачна вест коју су пренели поједини медији да је одлучено да грађани Србије, при повратку из Црне Горе, Албаније, Бугарске, БиХ, Северне Македоније и Мађарске, морају да имају пи-си-ар тест и нагласила да није мењан режим уласка у Србију.

“Није тачна вест, не знам како је извучена вест, али нисмо мењали режим уласка у Србију, тако да наши људи увек могу да се врате у своју земљу, наши држављани. Они који су вакцинисани, односно ревакцинисани, могу да уђу без потврде о негативним пи-си-ар тесту, дакле само са потврдом о ревакцинацији”, рекла је Брнабићева за ТВ Прва.

Када је у питању “Астра-Зенека” довољна је једна доза, не и ревакцинација.

Она је додала да ју је зачудила вест јер, како је подвукла, није мењан режим уласка у Србију.

Како је навела, негативан пи-си-ар за улазак у Србију није потребан држављанима земаља “мини шенгена” тј. Северне Македоније и Албаније, као и грађанима Мађарске и Бугарске, којима је та мера укинута због реципроцитета.

“Јер постоји велики број грађана који циркулишу преко границе и како би им олакшали пословање и живот”, рекла је Брнабићева и истакла да се на држављане ових земаља не примењује ни мера изолације.

Кон: Од сутра раде баште кафића са 50 одсто капацитета

Од сутра ће баште кафића и ресторана бити отворене, али ће моћи да се користе са 50 одсто капацитет, и тиме ћемо да легализујемо већ постојеће стање, изјавио је члан Кризног штаба др Предраг Кон.

“Корекције којих ће бити од понедељка поразумевају да угоститељи могу да раде на 50 одсто капацитета на отвореном, а детаљи ће бити дефинисани током дана да би они који контролишу поштовање мера могли да их примене”, изјавио је Кон гостујући на Првој ТВ.

Додао је да у баштама мора да буде размака од два метра међу гостима, а не међу столовима, и да морају да се носе маске.

“То би био увод у мало озбиљније поштовање мера, јер да смо те најосновније мере поштовали, не бисмо морали ни да се затварамо”, закључио је Кон.

У Пчињском округу још 102 случаја инфекције коронавирусом

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 364 узорка из Пчињског округа 102 су позитивна на коронавирус.

Од тог броја 49 је из Врања, осам из Сурдулице, 11 из Владичиног Хана, 16 из Бујановца, девет из Прешева, осам из Босилеграда и једна особа из Трговишта.

У Крагујевцу до сада обе дозе вакцине примио 36.541 грађанин

Према подацима Института за јавно здравље у Крагујевцу, на територији Шумадијског округа, датo је 106.626 доза вакцина против коронавируса.

Процес имунизације, завршило је 49.515 грађана.

У Крагујевцу, обе дозе, примио је 36.541 грађанин, а једну 43.904.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here