Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Од почетка епидемије коронавирус је у Србији потврђен код 266.432 особе, а од последица заразе преминула је 2.331 особа. У болницама је више од 8.800 људи, а на респираторима је 331 пацијент. Кризни штаб данас одлучује о увођењу нових мера.

Према последњем пресеку, коронавирусом је у Србији заражено још 4.995 људи, а борбу са ковидом 19 изгубило је 56 особа.

И даље је највише новозаражених у Београду, затим следе Крагујевац, Нови Сад и Ниш.

Нема побољшања епидемијске ситуације.

За данас је заказана седница Кризног штаба на којој ће се одлучивати хоће ли постојати услови за улазак у нашу земљу пред празнике, као и да ли ће се продужити постојеће мере или ће бити уведене строже.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић рекао је за РТС да није дошло до побољшања ситуације и додао да ће, ако се нешто не промени, морати да се размишља о увођењу ригорознијих мера.

Указао је да ће, ако се овако настави, Кризни штаб морати да размишља о увођењу ванредног стања и полицијског часа.

Епидемиолог Предраг Кон рекао је да ће бити нових мера на границама, а да је само техничко питање како ће се то спровести. Додао је да ће се у Србију моћи само уз пи-си-ар тест или самоизолацију – кућни карантин.

Навео је да се преко друштвених мрежа објављују позиви за изнајмљивање простора за разне прославе и да је таква приватна окупљања тешко контролисати. “Зато морамо да размишљамо о ограничењу кретања”, поручио је Кон.

Епидемиолошка ситуација на терену је тешка и о томе сведоче наредни извештаји:

На лечењу у КБЦ “Драгиша Мишовић” осамнаесторо деце

У Болници за дечје и плућне болести у КБЦ “Драгиша Мишовић” тренутно се лечи осамнаесторо деце заражених коронавирусом.

Др Оливера Остојић, управница дечје болнице, каже да су током викенда имали више отпуста малишана него пријема.

“Последње недеље добијамо на болничко лечење више млађу децу, бебе. Иначе имамо све узрасте до 17 година”, навела је Остојићева за ТВ Пинк.

Нагласила је да је клиничка слика код деце лакша или средње тешка, да се манифестује боловима у грлу, повишеном температуром, сувим кашљем.

“Код неке деце дође до краткотрајне потребе за кисеоником или се потврди упала плућа”, појашњава докторка.

Од средине марта до данас у дечјој болници у КБЦ “Драгиша Мишовић” лечено је више од 600 пацијената различитих узраста. Мали број, десетак пацијената, имао је нешто тежу клиничку слику.

Напомиње да по изласку из болнице деца остају још 14 дана у изолацији и да се они обично потпуно опораве. Деци која тренирају поштеда траје три до шест месеци.

У Арени се остаје најмање 14 дана, 350 пацијената на кисеонику

Од ковида 19 у привременој болници у Београдској арени тренутно се лечи 480 пацијената. Најмлађи има 21 годину, док најстарији пацијент има 94 године.

“На кисеонику је тренутно 350 пацијената. Јако је велика бројка. Ми смо максимално наше капацитете испунили са кисеоником, више немамо места са кисеоником”, истакао је координатор привремене болнице у Београдској арени Владо Батножић.

Додао је да пацијенти у привременој болници леже најмање десет дана, али да је уобичајена дужина трајања боравка у Арени 14 дана.

Болнички капацитети у Златиборском округу 90 одсто попуњени

Директор Здравственог центра Ужице, др Милош Божовић, каже да су болнички капацитети у Златиборском округу скоро 90 одсто попуњени.

“У Златиборском округу се не смањује прегледа и здравствени радници су изложени већ данима страховитом притиску броја прегледа”, каже Божовић.

Истакао је да само у три општине на нивоу Златиборског округа је нешто мањи број прегледа – Косјерић, Сјеница и Нова Варош.

“Здравствени радници су јако уморни, апелују стално да се придржавамо мера. Нешто драстично није смањен број пацијената са мерама које су претходно донете, заравнило се на неком високом нивоу. Имамо 1.500 до 1.700 прегледа дневно, по 50 пријема више него отпуста”, истакао је Божовић.

Указао је да се сви пацијенти углавном задржавају дуже у болницама, седам до десет дана, као и да је тежа клиничка слика него у претходном периоду.

Навео је да је тренутно у Златиборском округу хоспитализовано преко 650 људи.

Када је реч о здраственим радницима, каже да има заражених и да је из дана у дан све већи број. Тренутно је преко 200 здравствених радника оболело, навео је Божовић.

За викенд у средњем Банату потврђено још 317 случајева заразе

Начелница Средњe-банатског управног округа Снежана Вучуревић каже за РТС да је епидемиолошка ситуација у ток округу ванредна, као и у целој држави.

Указала је да су управо стигли подаци за викенд и да је потврђено 317 нових случајева заразе, од тога 222 је из Зрењанина, 41 у Новом Бечеју, 20 у Сечњу, 18 у Новој Црњи и 16 у Житишту.

“Тренутно на територији округа имамо 3.850 активних случајева”, рекла је Вучуревићева.

Апеловала је на грађане да се уздрже од окупљања.

“Лична одговорност према себи, свом здрављу и својим најближима је у оваквој ситуацији најважнија, јер само на тај начин можемо пре изаћи из ове ситуације и вратити се нормалном животу. Носимо маске, држимо дистанцу и избегавајмо окупљања и у кућним условима”, поручила је Вучуревићева.

То је несумњиво порука за све, коју најчешће упућујемо и која је и даље итекако важна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here