Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Од почетка пандемије у Србији је тестирано 3.089.025 особа, укупан број регистрованих случајева је 498.696, а од последица инфекције преминуло је 4.620 особа.

У Србији је према последњем пресеку регистровано 4.590 нових случајева коронавируса, од тестираних 16.929, а преминула је 21 особа.

У Београду је регистровано 1.460 новооболелих, што је више него претходног дана.

У Нишу је на коронавирус позитивна 281 особа, док су у Новом Саду позитивне 224 особе.

Потом следе Крагујевац са 163 позитивне особе, Врање са 125 и Краљево са 119.

Повећан је број пацијената на респиратору којих је тренутно 212, а у болницама широм Србије је 4.311 ковид пацијената.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће, у склопу мера против ширења коронавируса, инсистирати да се сви концерти откажу, а да ће готово сигурно бити нових мера за викенд.

Када је реч о погоршању епидемијске ситуације, премијерка је казала да вакцинација помаже да не буде још гора, али да ће готовo сигурно бити нових мера за викенд.

После Сремске Митровице и Крушевца план имунизације без пријављивања прави се и за друга места у Србији, рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек и дода да је циљ да се дође до сваког појединца у сеоским подручјима.

У Пчињском округу још 180 заражених, у болницама у Врању слободно још 13 кревета

Према последњим подацима Градског штаба за ванредне ситуације у Врању, од 490 узорака из Пчињског округа, 180 је позитивних на коронавирус. Од овог броја 111 је из Врања, 13 из Сурдулице, по 17 из Владичиног Хана и Бујановца, 16 из Прешева, 4 из Трговишта и 2 из Босилеграда.

У ковид амбуланти АТД у Врању током јучерашњег дана обављено је 336 прегледа, од чега је 140 број првих прегледа. Узоркована је крв код 214 пацијената и сачињена 117 РТГ плућа. Урађена су 4 пи-си-ар и 180 антигенских тестова, од којих је 97 позитивно на коронавирус. Дијагностикована је бронхопнеумонија код 23 пацијента.

У ковид болницама ЗЦ Врање хоспитализовано је 147 пацијената. Од тог броја 134 је позитивно на коронавирус, исти број је са бронхопнеумонијом, док су на кисеонику 72.

На болничко лечење примљено је 19 пацијената, док је отпуштено 8. Тренутно су у ковид болницама ЗЦ Врање 13 слободне постеље.

У Краљеву се региструје од 110 до 150 случајева на дневном нивоу

Према званичним подацима, само у првих десет дана мартао оболело је више од 1.000 Краљевчана, а у истом периоду преминуле су 24 особе.

У краљевачкој болници се, према последњем извешају лечи 66 ковид пацијената.

Координатор краљевачког кризног штаба, епидемиолог проф. Радован Чеканац рекао је за РТС да је више од 15 дана епидемиолошка ситуација неповољна, региструје се од 110 до 150 случајева на дневном нивоу.

“Вирус се највише шири на журкама, великим окупљањима, иако су забрањена догађала су се и у нашем граду. Кренуло је са оболевањем младих људи, старији су били дисциплинованији, али млади су донели вирус у своје породице и то је допрнело ширењу вируса”, каже Чеканац.

Указује да има заражених и после прве и друге дозе вакцине и да је процес вакцинације одлично започео у Краљеву, али је дошло до опуштања људи, нису саслушали упутство да се придржавају мера опреза и након вакцинације одређни период.

“Разлога за сумњу у вакцину нема, она је присутна још код једног дела полулације, време ће показати колико је вакцина значајна. Жао ми је што се продужетак трећег таласа дешава сада, па се не јаве људи за вакцинацију који имају заказане термине јер имају фебрилно стање”, каже епидемиолог.

Говорећи о новим сојевима вируса, др Чеканац каже да имамо нови сој на нашим просторима и то треба да нас брине.

Како каже, речено је да вакцине штите и од нових сојева, последње информације светских  стручњака говоре да је нови сој далеко опаснији, вирулентнији. Чеканац истиче и да је он можда један од узрока повећања смртности у нашој популацији.

“Ова бројка у Краљеву ће се одржавати наредних месец дана, након тога очекујем да дође до благог пада, али је потребно да се сви грађани придржавају већ донетих мера”, закључио је Чеканац.

Врање, чак педесет одсто људи који се јаве на преглед је позитивно

Врање је и даље по броју оболелих од коронавируса при врху листе , а ванредна епидемијска ситуација у том граду траје већ месец дана. За то време оболело је 2.500 Врањанаца, у Пчињском округу укупно 3.500.

Према последњим подацима, од 490 тестираних, позитивно је 183 у Пчињском округу. Од тог броја, највише новозаражених је у Врању 11. И у осталим местима је тешко, нарочито у Сурдулици и Владичином Хан где је дневно по 20 новооболелих.

Др Светлана Стојановић, директорка Завода за јавно здравље у Врању, каже да је број прегледа јако висок, само у Врању преко 300, од тога је велики број првих прегледа.

Наводи да 50 одсто оних који се јаве на прегледе буде позитивно, што је потврђено антигенским тестом. Слично је и у осталим општинама Пчињског округа.

Додаје млађи пацијенти углавном немају симптоме или су они благи, док је код старијих нешто тежа клиничка слика.

Додаје да су они са тешком клиничком сликом хоспитализовани у ковид болници у Врању и Сурдулици, а најтежи се транспортују према Нишу и Крушевцу.

Према њеним речима, најзаступљеније је радно способно становништва, од 20 до 65 године, а међу децом и школском омладином је нешто мање заражених.

Стојановићева додаје да вакцинација у Врању тече по плану напомињући да има заражених и међу вакцинисаним особама.

У Пчињском округу до сада је вакцинисано 40.000 људи, половина је из Врања.

Озбиљна ситуација у Нишу, др Јеркан: На крају смо трећег таласа

По броју новозаражених коронавирусом Ниш је у среду био други у земљи.

Ниш је јуче обележио годину дана од првог акривног случаја коронавируса, веома је озбиљна  ситуација од друге половине фебруара, у просеку буде и до 300 новозаражених.

Рад ковид амбулнате води Дом здравља. Директор Дома здравља у Нишу Милорад Јеркан каже да смо на крају трећег таласа, задња три дана је преко 2.000 укупно пацијената у ковид амбулантама.

Доста особа је и на педијатрији. Др Јеркан каже да је јуче било 120 прегледа, 71 први преглед, 30 позитивно, што указује да се и међу школском популацијом јавља ковид 19, али су то благи облици, немамо упут према КЦ Ниш.

Генерално је повећан број првих прегледа последњих дана. Указује да је то највећи број од како је почела пандемија и креће се између од 500 и 580 прегледа, што јасно указује да је од 22. фебруара нагло кренуло повећање, због неозбиљности која је се манифестовала у Нишу.

“Сва популација и школска и студентска је то донела, неколико дана имаћемо овако велики број па очекујем да се стабилизује. Једини лек је вакцина, преко 90.000 вакцина само дали, очекујемо да до средине априла дамо преко 120.000 вакцина грађанима а и онда ће плато бити стабилан”, рекао је Јеркан.

“Јуче смо обишли 180 пацијената у сеоском подручју, то је 50 километара у околини Ниша, сви радо примају вакцину и мислим да ћемо успети да победимо ову неман”, закључио је др Јеркан.

Др Јовановић: Последице прележаног ковида могу се осећати и до девет месеци

Веома је пољуљано самопоуздање људи када изађу из интензивних и полуинтензивних јединица, људи који су на неки начин били близу смрти. Највише су погођени последицама које срећом, у великој већини, нису трајне, каже за РТС Драгана Јовановић, супспецијалиста пулмолог и (пулмо)онколог, редовни професор Медицинског факултета у Београду у пензији. То се назива дуготрајни ковид, а у ствари ради се о симптомима који трају јако дуго, понављају се, и таман човек када помисли да је прездравио деси се да поново отежано дише, осећа болове у грудима, малаксалост.

Гостујући у Београдској хроници професорка Јовановић истиче да пацијенти када изађу из болница имају тежак период када имају доста симптома, а са друге стране не могу лако да дођу до свог лекара.

Дуготрајни ковид се називају симптоми који трају дуго, понављају се и таман човек мисли да је прездравио, кад се деси поново да осећа болове у грудима, да отежано дише, да осећа енормну малаксалост”, наводи проф. Јовановић.

Према истраживањима британских студија, наводи, ти симптоми се могу осећати и до девет месеци.

“Може трајати и краће али што су били тежи болесници доказано је да се међу њима налазе они који дуже имају симптоме. Најчешћи симптоми који трају су болови у грудима, отежано дисање, губитак чула мириса и укуса. То може трајати и шест до осам месеци. Ту су и болови у зглобовима мишићима, једна општа слабост, заморљивост и негде од 20 до 25 процената јавља се депресија”, објашњава професорка Јовановић.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

У Србији је до сада oбављено 1.792.912 вакцинација, а 647.019 особа добило је и другу дозу вачине, показују најновији подаци Владе Србије.

Када је реч о броју вакцинација на милион становника, Србија је на осмом месту у свету, а друга у Европи, после Велике Британије.

По броју оних који су добили другу дозу вакцине на милион становника, Србија је прва у Европи, а шеста у свету.

Србија је убедљиво прва у региону по броју вакцинација на милион становника, али и по броју датих других доза на милион становника.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here