Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Од почетка епидемије у Србији је коронавирус потврђен код 660.299 људи, а од последица заразе преминуле су 5.954 особе. На болничком лечењу је нешто више од 7.000 људи, а на респираторима 228 пацијената.

Према последњем пресеку, борбу са ковидом изгубила су 34 пацијента. Потврђено је 2.583 нових случајева заразе од 12.099 тестирана узорка.

Најкритичније је 228 пацијената који се налазе на респиратору, а 7.011 пацијента је на болничком лечењу.

Mинистар здравља Златибор Лончар рекао је да су болнице у Србији тренутно више од 80 одсто попуњене, па се још не размишља о преласку неке ковид болнице у нон-ковид режим.

“Лакше дишемо, имамо више отпуста него пријема, али имамо толики број пацијената да нисмо у стању да било коју ковид болницу затворимо”, рекао је Златибор Лончар.

Кризни штаб одлучио је на седници у петак да се ученици виших разреда основних школа и средњошколци од понедељка врате у клупе. Међутим, све остале мере остају на снази.

Стручњаци свакодневно подсећају грађане да је једини излаз из ове ситуације вакцинација.

Највише полемика, и у свету и код нас, води се о вакцини “Астра-Зенеке”. У току је истрага која треба да утврди да ли су случајеви ретког типа крвних угрушака повезани са том вакцином, а Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства каже да је став и СЗО и Европске агенције за лекове исти, а то је да не треба ограничити примену те вакцине.

Зелић је на конференцији за новинаре, на коме је био и министар здравља Златибор Лончар, рекао да је неупоредиво већа корист него ризик након примене вакцине “Астра-Зенеке”, те да у Србији не постоји ниједан случај било каквих тромбоемболијских проблема са крвним угрушцима који су доведени у вези са том вакцином.

У Чачку хоспитализовано 135 пацијената, шест особа преминуло

На свим одељењима у оквиру Опште болнице Чачак, која су претворена у ковид одељења, хоспитализованo је 135 пацијената.

У респираторном центру смештено је 14 пацијената, а један пацијент је на респиратору, наводи се у извештају Радног тима за праћење ширења коронавируса на територији тог града.

У протекла 24 сата примљено је 11 пацијената, а отпуштено осам.

Нажалост, преминуло је шест особа позитивних на коронавирус.

Од 208 узорака из Чачка позитивно је 49, из Горњег Милановца од 30 узорака позитивно је 17, из Лучана је позитивно 7 од 18, а из Ивањице један од 14 испитаних узорака.

Укупно 74 позитивна од 270 тестираних у Моравичком округу.

За последња 24 сата у пријемно-тријажној амбуланти Опште болнице Чачак, са симптомима и знацима ковид инфекције прегледано jе 127 пацијената, од чега су 53 прва прегледа.

У Београду дато 938.006 доза вакцине

У Београду је закључно са јучерашњим даном вакцинисано 554.476 особа што износи 39.4 одсто пунолетног становништва.

Ревакцинисано је, 383.530 људи, што износи 27.3 одсто пунолетног становништва.

До сада је у Београду дато 938.006 доза вакцина, за вакцинацију и ревакцинацију.

Становништво старости од 65-74 године вакцинисано је у проценту од 68.9 одсто и да вакцинисано је 46 одсто мушкараца и 54 одсто жена, а просечна старост вакцинисаних је 59.1 годину.

У Београду је од почетка масовне имунизације дато 630.717 доза вакцина произвођача “Синофарм”, 146.900 доза вакцине “Фајзер”, 121.094 доза вакцине “спутњик В” и 60.747 доза вакцине “Астра-Зенека”.

Тиодоровић: Из ванредне ситуације прешло се у неповољну, то не важи за целу земљу

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да се из ванредне ситуације прешло у неповољну епидемијску ситуацију, али да то не важи за целу земљу. Наводи да има и деце која су у озбиљном стању.

Бранислав Тиодоровић је гостујући у Дневнику РТС-а рекао да се ситуација не побољшава динамиком коју су очекивали.

“Из ванредне смо прошле у неповољну, која је једна нијанса. То не важи за целу земљу, као у Новом Пазару и око Новог Пазара. Имамо једно значајно смањење позитивних дијагностиковања нових случајева. Може се рећи да имамо мало смањење броја првих прегледа и да постоји смањење броја примљених у хоспитал. Још имамо високу цифру оних који фатално заврше. Најважније је контролисати радно активно становништво, а они који фатално заврше су старији хронични болесници”, наводи Тиодоровић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here