Mesto za reklamu

02.03.0221.

Од почетка епидемије у Србији је регистровано 462.728 случајева коронавируса, а од последица ковида-19 преминуло је 4.459 особа. На болничком лечењу је 3.977 пацијената, од којих је 164 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Према последњим подацима, коронавирус је потврђен код још 3.469 грађана Србије, атестиранo je 13.286 узоракa. Од последица заразе преминуло је још 16 особа.

На болничком лечењу је 3.977 пацијената, од којих је 164 на респиратору.

Због погоршања епидемиолошке ситуације јуче је заседао Кризни штаб током којег је медицински део Кризног штаба затражио да се уведе потпуно закључавање, бар на седам до 10 дана.

“Бележи се повећање броја заражених и оно што је медицински део штаба предложио данас је да се максимално спречи могућност свих контаката, искључиво кроз ванредно стање, то јест полицијски час. Они се децидно изјашњавају да би то било најцеолисходније, али у овом тренутку не желе да улазе у проблем какве ће последице изазвати локдаун”, саопштио је покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

Истакао је да је остало да се чланови Штаба састану у “следећих дан, два” поново, да се до тада обаве различите консултације и да се затим донесе одлука адекватна и најбоља за све.

Саздановић: Бројке су савршено јасне, пуна подршка медицинском делу Кризног штаба

Eпидемијска ситуација у Шумадији и Крагујевцу је и даље нестабилна. Од 20. фебруара расте број заражених, дневно се у граду бележи више од 100 заражених.

Директор КЦ Крагујевац Предраг Саздановић каже за РТС да су бројке савршено јасне ако сваког дана буде позитивно 25 одсто тестираних.

“Број заражених међу адолесцентима је највећи, имамо хоспитализоване релативно младе, они врше хоризонтално заражавање, преносе заразу на родитеље, баке, деке, и није реткост да имамо читаве породице у болницама”, истиче Саздановић.

Додаје да су у КЦ Крагујевац тренутно хоспитализована 203 пацијента, од којих је четвртина на интензивној нези.

“Огромно оптерећење за наш систем, наши интензивисти и читав систем су пренапрегнути, појављују се разни облици проблема које успешно решавамо”, наводи Саздановић.

Када је реч о захтеву медицинског дела Кризног штаба да се уведе ванредно стање и полицијски час, Саздановић каже да им даје пуну подршку. Додаје да привреда мора да ради, али да се треба запитати да ли кафићи, ресторани могу да направе толике приходе да се изнесу потребе за лечењем ковид пацијената.

“Решење је лична одговорност, маске, дистанца, чувајте се ризичног понашања и вакцинација било ком вакцином”, наглашава Саздановић.

Стаменковић: Млади доста греше, на Златибору журка са преко 200 студената

Помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић каже да се епидемиолошке мере најчешће крше у ресторанима и кафићима у великим градовима, али да се прописи све слабије придржавају и у мањим местима.

“За четири дана тог новог циклуса појачаног надзора, спроведено је преко 17.000 инспекцијских надзора и контрола. Изречено је 417 прекршајних налога у укупном износу од преко 12.600.000 динара”, наводи Стаменковић.

Истиче да ови подаци говоре да је и даље присутно кршење мера, најчешће у ресторанима, кафићима и туристичким центрима.

Наглашава да је важна лична одговорност сваког грађанина, предузетника и правног лица.

“Најчешће су ресторани кршили мере личне заштите и ту је изречено практично 80 одсто укупног броја прекршајног налога. Међутим, било је непоштовања и у мега-маркетима – код запослених у мега-маркетима који нису носили заштитну опрему”, истиче Стаменковић.

Доктор Горан Стаменковић аже да је јавни превоз посебна прича и да је дошло до попуштања епидемиолошке дисциплине.

Каже да је на Златибору извршена и контрола студентског одмаралишта које је испражњено јер су студенти направили журку са преко 200 људи.

Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу вакцине на милион становника

У Србији је до сада, према најновијим подацима, обављено 1.470.406 вакцинација, од чега је 524.231 грађана примило и другу дозу вакцине.

Тиме је Србија прва у Европи по броју грађана који су примили другу дозу на милион становника. Иза наше земље су Малта, Исланд, Румунија, Данска.

Уколико се посматрају подаци у свету за другу дозу вакцине на милион становника, Србија је четврта у свету. Испред наше земље су Израел, Сејшели, Уједињени Арапски Емирати.

По стопи укупне вакцинације Србија је шеста у свету и друга у Европи.

Подаци за укупну вакцинацију у региону показују да је Србија друга, после Румуније,  и прва по броју грађана на милион становника који су примили другу дозу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here