Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас да Србија и Словенија имају добре политичке и економске односе, нагласивши да та земља континуирано подржава евроинтеграције Србије.

Брнабић је на заједничкој конференцији за новинаре, након састанка са премијером Словеније Марјаном Шарецом, исказала захвалност Словенији на тој подршци, али и на томе што је јак заступник политике проширења Европске уније.

Никада нисмо имали посебна условљавања од стране Словеније када је реч о отварању преговарачких поглавља, а имали смо увек велику техничку подршку, подвукла је она.

Премијерка је, наводећи да Србија и Словенија немају много отворених питања, пренела да је данас са Шарецом разговарала о термину за одржавање пете заједничке седнице влада двеју земаља.

Према њеним речима, на састанку је размотрен и предлог да се организује заједнички привредни форум јер економска сарадња двеју земаља бележи континуирани раст.

Словеначка привреда је, како је указала, међу најзначајнијим економским партнерима Србије и један од највећих инвеститора са више од милијарду евра улагања, нагласивши да у Србији успешно послује 1.600 словеначких компанија.

Брнабић је навела да Словенија има веома развијен сектор малих, микро и средњих предузећа, тако да би искуства те земље у тој области била веома значајна за Србију.

Она је изнела податак да је укупна спољнотрговинска размена Србије и Словеније прошле године премашила 1,6 милијарди евра, уз очекивање да ће 2020. године та размена бити већа од две милијарде евра.

Такође, премијерка је подсетила на то да је Привредна комора Србије почетком ове године отворила представништво у Љубљани, што је прво и једино представништво ПКС у региону бивше Југославије.

Она је поручила да очекује раст српских инвестиција у Словенији, које тренутно превазилазе вредност од 300 милиона евра, уз напомену да у тој земљи послују “Нектар”, “Комтрејд”, “Делта” и друге компаније.

Према њеној оцени, две земље могу много да постигну заједно и кроз сарадњу у области “блокчејна”.

Брнабић је указала на раст туристичког промета из Словеније у Србију, наводећи да је 2018. године гостију из Словеније било више за 10,7 одсто у односу на 2017. годину.

Такође, “Ер Србија” је увела посебну линију Ниш–Љубљана, подсетила је премијерка и изразила наду да ће туристи из Словеније све више долазити и у тај део Србије.

Она је предочила да је Србија искрено посвећена ЕУ, као и регионалној стабилности, оценивши да наша земља заслужује брже отварање поглавља.

Могли смо да имамо већи број отворених поглавља, али то није толико важно, јер реформе спроводимо због грађана и привреде. Све што радимо чини нашу привреду јачом, државну управу транспарентнијом, боримо се против организованог криминала, залажемо за слободу медија, навела је Брнабић.

Према њеним речима, наша земља можда не може да утиче на брзину отварања поглавља, али може на брзину реформи и на њихову имплементацију.

Шарец је оценио да Србија заслужује да постанео део породице европских земаља, и додао да, иако у ЕУ клима није до краја наклоњена проширењу, Љубљана тражи да се о томе разговара.

Улазак у Унију се неће десити преко ноћи, као што се ни наш није десио, али за реформе је потребан подстицај, рекао је он и указао на то да је Словенија добар познавалац прилика у региону и да зна шта су узроци проблема, као и на чему треба инсистирати.

Европски пут зависи од многих фактора и потребно је покренути процес проширења као подстицај, а ако се то препозна као интерес ЕУ, онда је то питање будућности, закључио је Шарец.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here