Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Епидемиолог Др Предраг Кон каже да је због великог броја ковид пацијената здравствени систем пренапрегнут и под великом је тензијом, али да је још увек под контролом јер сваки пацијент још има место за лечење.

Кон је за ТВ Пинк навео да се Србија налази у неповољној ситуацији, са тенденцијом да пређе у ванредну ситуацију. Подсећа да је ванредна ситуација већ проглашена у више градова.

“Предузима се све што је неопходно у овом тренутку, а то су проширења капацитета. Обезбеђује се да систем функционише, тренутно је под контролом, јер свако још увек има своје место за лечење, свако може да буде примљен само треба много стрпљења”, рекао је Кон.

Он је нагласио да је огроман притисак и на ковид амбуланте и респираторне центре у Војводини, те да је на свим нивоима повећано оптерећење.

Важно је, истиче он, да старији од 65 и хронични болесници носе маске.

“Када је вирус у циркулацији, једини исправни начин да се смањи преношење је да сви носе маску. Ако само носе хронични болесници и старији од 65. година они ће само себе штитити 30 одсто. Када би сви носили онда је заштита 99 одсто”, нагласио је он.

Упитан колико једна маска може временски да штити, Кон је навео да маска може да пружи ефективну заштиту два сата и да је треба мењати чим се навлажи.

Наводи и да Кризном штабу за предузимање одређених мера недостаје ванредно стање, јер постоје законска ограничења.

“Многе ствари које смо радили не би могли да урадимо да није било ванредног стања, јер постоје законска ограничења. Не можемо да пратимо контакте у самоизолацији. У ванредном стању имали велику помоћ полиције и контролу тога и нису се тиме морале бавити епидемиолошке службе које су потпуно затрпане”, истакао је Кон.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here