Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Број заражених коронавирусом широм света премашио је 30,5 милиона. Од последица инфекције преминуло је више од 956.000 људи, највише у Сједињеним Државама, Бразилу и Мексику док се Индији убрзано приближава САД по броју оболелих.

У Европи коју је поново захватио талас ширења коронавируса најозбиљнија ситуација је у Француској где се дневно региструје и преко 13.000 нових случајева. Међутим европске земље се сада пре одлучују за увођење рестриктивнијих мера у појединим градовима и областима које су најзахваћеније вирусом, пре него да се целе земље затварају.

Израел је у карантину, Атина и Мадрид најављују увођење рестриктивнијих мера док је већ више градова у Француској у режиму посебних мера а највљене су и посебне мере за поједине области у Енглеској.

У Јужној Америци је ситуација веома озбиљна где је стопа морталитета и даље висока и док Бразил и Мексико бележе највећи број смртних случајева после САД, и Аргентина улази у опасну зону ширења вируса.

У Индији активно више од милион случајева инфекције

У Индији је потврђено још 93.337 случајева коронавируса, а укупан број инфицираних је већи од 5,3 милиона. У протекла 24 сата умрло је још 1.247 људи, а укупан број преминулих је 85.619.

Тренутно је у земљи активно више од милион случајева инфекције. Индија је по броју инфицираних друга у свету, после САД, а по броју умрлих је на трећем месту, после САД и Бразила.

Већ више од пет недеља Индија свакодневно пријављује највећи број новоинфицираних коронавирусом и очекује се да ће за неколико недеља надмашити САД по броју потврђених случајева заразе.

У Немачкој још 2.297 заражених коронавирусом

Број потврђених случајева коронавируса у Немачкој повећан је за 2.297, на 270.070, показују подаци Института за заразне болести Роберт Kох.

Од коронавируса умрло је још шест особа, а од почетка пандемије укупан број умрлих у Немачкој је 9.384.

(Ројтерс)

Још 858 преминулих и 39.797 заражених у Бразилу

У Бразилу је у последња 24 сата од последица коронавируса преминуло 858 особа, чиме је укупан број жртава достигао 135.793, саопштило је Министарство здравља те земље.

Од последњег пресека регистровано је још 39.797 случајева коронавируса.

Укупно је у Бразилу забележено 4.495.183 заражених.

Бразил је на трећем месту у свету по броју оболелих од коронавируса, после САД и Индије, а на другом по броју преминулих, после САД.

Европска агенција одобрила дексаметазон за лечење ковида 19

Европска агенција за лекове одобрила је коришћење дексаметазона за лечење пацијената оболелих од ковида 19 који имају проблема с дисањем.

Европска агенција наводи да овај лек може да се користи за лечење одраслих и адолесцената којима је потребна терапија кисеоником или респиратор.

Испитивање, под називом “Опоравак”, које су спровели научници с Универзитета у Оксфорду, показало је у јуну да дексаметазон смањује смртност за око трећину код тешко оболелих од ковида 19.

Лек је, у међувремену, одобрен у Јапану за примену код заражених коронавирусом, преноси Ројтерс.

Реч је о леку који се користи већ деценијама, који је јефтин и лако доступан, а често се употребљава у лечењу разних упалних стања.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here