Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Више од 6,2 милиона људи широм света је заражено коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 371.000 људи. Опоравило се више од 2.7 милиона особа. Највише је заражених и преминулих у САД где преко 105.000 људи умрло а преко 1.8 милиона заражено. По броју заражених следи Бразил са више од пола милиона случајева заразе.

Месецима је Латинска Америка гледала како остатак света пати од коронавируса док тај континент није постао “нови епицентар”. Тренутно у 33 земље ове регије постоји 920.000 потврђених случајева коронавируса и готово 50.000 мртвих, али бројке и даље расту.

Панамеричка здравствена организација верује да ће се епидемија одржати на садашњем нивоу бар још неколико недеља.

Привредни опоравак могао би постати још изазовнији. Уједињене нације прогнозирају да ће БДП регије пасти 5,3 посто а око 30 милиона људи могло би пасти у сиромаштво.

Преминуло још 113 људи у Великој Британији

У Великој Британији је у протекла 24 сата забележено још 113 смртних случајева, чиме се број умрлих од последица коронавируса попео на 38.489, саопштила је влада те земље.

Подаци укључују и извештаје из свих објеката у Великој Британији, укључујући болнице и старачке домове.

Забележено је још 1.936 нових случајева што значи да је у Британији коронавирусом укупно заражено 274.742 људи.

Велика Британија је постигла циљ да има капацитет за спровођење 200.000 тестова дневно, укључујући средства за 40.000 тестова на антитела дневно, саопштила је влада те земље.

У Грчкој два нова случаја коронавируса, без преминулих

Министарство здравља Грчке објавило је да су претходног дана потврђена два нова случаја коронавируса, чиме је укупан број случајева у тој земљи порастао на 2.917.

Од тог броја, 636 је повезано са путовањима у иностранство, а 1.696 са већ познатим случајевима у Грчкој.

Стопа смртности остала је стабилна, без нових смртних случајева, којих је било укупно 175.

Више од 5.000 нових случајева у Африци

Више од 5.000 потврђених случајева коронавируса регистровано је у последња 24 часа у афричким земљама, при чему се укупан број заражених приближио на 140.000 заражених, саопштила је регионална канцеларија СЗО за Африку.

Укупан број случајева ковид-19 у Африци тренутно износи 139.272, а 5.379 случајева је потврђено током протеклог дана.

Број смртних исхода повезаних са коронавирусом износи 3.995.

Највише оболелих је у Јужној Африци – 30.976, уз 643 смртних случајева а највише смртних случајева забележено је у Египту – 879.

Још 62 заражено, две особе преминуле у Северној Македонији

У Северној Македонији је у протекла 24 сата забележено још 62 случаја коронавируса, чиме је укупан број заражених достигао 2.226, саопштило је Министарство здравља те земље.

Kако се наводи у саопштењу, још две особе су преминуле, тако да је укупан број жратава порастао на 133.

Активних случајева је укупно 541.

Италијани ипак могу у Грчку, уз обавезно тестирање

Након што је најпре искључила Италију са листе земаља којима којима отвара границе, Грчка је саопштила да је одобрила доласке из те државе од 15. јуна, али ако су у питању летови из “високоризичних” подручја путници морају бити тестирани на ковид-19 по слетању на аеродром.

Грчка је претходно саопштила да ће од 15. јуна бити дозвољени доласци из 29 земаља, али на тој листи није била Италија, што је изазвало негодовање италијанских званичника.

Новом одлуком грчких власти, од 15. јуна биће дозвољени међународни летови из Италије за Атину и Солун, а људи који долазе из италијанских региона Ломбардија, Пијемонт, Венето и Емилија-Ромања биће тестирани на вирус ковид-19 по доласку.

За путнике чији је резултат теста негативан, обавезна је седмодневна самоизолација, а ако је резултат теста позитиван, следи 14-дневни карантин, наведено је на сајту грчке амбасаде у Риму.

Барови и теретане у Јужној Кореји водиће евиденцију о посетицима

Барови, ноћни клубови, теретане и друга места за рекреацију у Јужној Kореји мораће од 10. јуна да воде евиденцију о својим посетиоцима на основу дводимензионалног бар-кода, такозваног QР кода.

Ови подаци ће се аутоматски брисати након четири недеље како би се заштитили подаци о посетиоцима.

Власници ових објеката мораће редовно да дезинфикују просторије, проверавају да ли њихови посетиоци имају симптоме на коронавирус и осигурају да сви носе заштитне маске.

Особама које прекрше наведене смернице, укључујући посетиоце, прете новчане казне, а објектима затварање.

У Јужној Kореји забележено је 11.468 случајева коронавируса, док је 270 особа преминуло.

Власти су недавно прогласиле нова жаришта у јужнокорејској порестоници Сеулу “кризном ситуацијом” и поново увеле поједина ограничења како би се зауставило ширење вируса.

Број заражених у Ирану премашио 150.000

Број заражених коронавирусом у Ирану премашио је 150.000 након што је током претходног дана регистровано још 2.516 случајева, саопштио је портпарол иранског Министарства здравља Kијануш Џаханпур.

Он је додао да је укупно у Ирану заражено 151.400 људи.

Џаханпур је рекао да је преминуло још 63 људи, чиме је укупан број жртава коронавируса у Ирану достигао 7.797.

Према званичним статистикама, Иран је забележио рекордан број заражених 30. марта, њих 3.186, а потом је тај број почео да опада. Међутим, после 3. маја, број нових случајева поново је почео да расте, а у претходна четири дана креће се између 2.000 и 2.900.

Пример Вијетнама 

С друге стране, када је епидемија коронавируса била на врхунцу, а остатак света окренуо се према примерима из Азије не би ли пронашао најбољу стратегију за обуздавање ширења ове нове болести, највише пажње посвећено је Јужној Kореји, Тајвану и Хонг Kонгу. Али прича једне државе прошла је неозапажено. Ради се о Вијетнаму.

Земља с 97 милиона становника до данас није известила ни о једној смрти повезаној с коронавирусом, а закључно са суботом има само 328 потврђених случајева, упркос дугој граници с Kином и милионским посетама из те земље.

Податак да Вијетнам има тако мало пријављених случајева заразе и ниједан смртни случај још је значајнији ако се узме у обзир да је то земља с ниским средњим дохотком и с много мање напредним здравственим системом од осталих у њеном суседству. Вијетнам има само осам лекара на 10.000 становника.

Након што је три недеље био у карантени, Вијетнам је крајем априла укинуо правила о социјалној дистанци а више од 40 дана нема пријављених локалних случајева заразе.

„Српска стварност“ / Агенције /

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here