Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

У свету је од почетка пандемије забележено више од 20 милиона случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је преко 734.000 људи. Опоравило се више од 13 милиона особа. Према подацима сајта worldometers, највише опорављених је у земљама у којима је и највише заражених. У САД, где је оболело више од пет милиона људи, опоравило се скоро 2.700.000. У Бразилу где је заражено три милиона људи, опоравило се више од два милиона, а у Индији је оздравило милион и по од 2.267.153 особе инфициране коронавирусом.

Путин: Русија прва у свету регистровала вакцину против ковида 19

Председник Руске Федерације Владимир Путин објавио је да је регистрована прва руска вакцина за коронавирус.

“Јутрос је први пут у свету регистрована вакцина против корона вируса”, рекао је Путин на састанку са члановима владе, преносе руске агенције.

Путин је изразио наду да ће се временом појавити више вакцина против коронавируса.

Прву руску вакцину против вируса корона заједнички су развили истраживачки институт Гамалеја и руско министарство одбране.

Клиничка испитивања покренута су 18. јуна и свих 38 добровољаца је развило имунитет.

Овим је Русија постала прва земља на свету која је регистровала вакцину за коронавирус, објавио је председник Путин.

(Танјуг)

Не смирује се епидемија у Викторији

У аустралијској држави Викторији, у последња 24 сата је евидентиран 331 нови случај ковида 19 и 19 смртних случајева.

Ројтерс извештава да је јучерашњи број преминулих највећи до сада регистровани.

У овој држави је на снази шестонедељно ванредно стање, грађани су замољени да остану код својих кућа, а продавнице и предузећа су затворени.

(РојтерсТанјуг)

Уницеф: Отварање школа да буде приоритет

Фонд Уједињених нација за децу (УНИЦЕФ) позвао је власти да отварање школа буде приоритет, а као разлог за то наводи се да деца и школе нису главни покретачи епидемије коронавируса.

У саопштењу се наводи да достоје бројне негативне стране одлуке да деца у дужем периоду ние иду у школе, због чега би њихово отварање требало да буде приоритет у свим државама.

“Не постоје познати докази о корелацији између стопе преноса болести и отворених или затворених школа. Докази о негативним учинцима затварања школа су огромни, уз дугорочне импликације по учење, сигурност, здравље и добробит деце”, наводи Уницеф.

Три кључна приоритета приликом отварања школа су обухват најрањивијих, унапређење подучавања и испуњавање здравствених, психосоцијалних и других потреба деце и младих, порука је Уницефа.

(Фонет)

Трамп разматра забрану уласка у САД за заражене држављане

Амерички председник Доналд Трамп разматра забрану повратка кући из иностранства за држављане САД и легалне резиденте за које се сумња да су заражени коронавирусом.

Један високи званичник америчке администрације рекао је Ројтерсу да је у припреми нацрт текста новог прописа који би требало да омогући влади да спречи грађане САД да се врате у своју земљу уколико постоји основана сумња да су заражени корона вирусом или неком другом болешћу.

Трамп је од почетка пандемије увео неколико рестриктивних мера за улазак у САД.

Нову меру објавиће Национални центар за контролу и превенцију заразних болести, пренео је Ројтерс наводе неименованог америчког званичника.

(Танјуг)

У Бразилу више од три милиона заражених

У последњих 24 сата у Бразилу је регистровано 22.408 нових случајева заразе коронавирусом, наводи Гардијан.

За само један дан, број преминулих повећао се за 703, саопштило је министарство здравља.

У Бразилу је, према званичним подацима, до сада заражено више од три милиона људи, а од последица инфекције ковидом 19 преминуло је 101.752 особе.

(Гардијан, Танјуг)

У Русији за последња 24 часа од ковида оболело близу пет хиљада људи

У Русији је за последња 24 часа број регистрованих случајева оболелих од вируса корона повећан за 4.945, те укупан број заражених од почетка епидемије износи 897.599, саопштио је Оперативни штаб за борбу против вируса корона.

Од овог броја новооболелих без клиничких манифестација 1.403 особе (28,4 одсто), наводи се у саопштењу Оперативног штаба.

У саопштењу се истиче да је у последња 24 часа умрло 130 особа са ковидом 19, што значи да је од почетка пандемије у Русији умрла 15.131 особа.

Такође се наводи да је из болница оптуштено 6.494 особе, а за читав период оздравило је 703.175 особа.

/Спутник/

Број новооболелих у Јапану мањи од 1.000

Јапанско министарство здравља саопштило је да су у тој земљи потврђена 842 нова случаја ковида 19 и то је први пут за последњих 13 дана да је број инфекција у току 24 сата мањи од хиљаду.

У главном граду Јапана, Токију, потврђено је 196 нових случајева инфекције, што је први пут за последње две седице да је број новоинфицираних мањи од 200, преноси Си-Ен-Ен.

Од последица ковида 19 преминуло је још пет особа.

Од почетка пандемије коронавируса у Јапану је потврђено 49.630 случајева заразе, а најмање 1.065 људи је умрло.

(Танјуг, Си-Ен-Ен)

Још 5.558 случајева заражених у Мексику, укупно 485.836

У Мексику је од корона вируса умрло још 705 људи, а потврђено је нових 5.558 случајева инфекције. Укупан број инфицираних достигао је 485.836, преноси Ројтерс податке мексичких здравствених власти.

Мексико је по броју умрлих од коронавируса на трећем месту у свету, после Бразила и САД, а по броју инфицираних је шести у свету.

Мексичка влада саопштила је да је реалан број заражених људи вероватно знатно већи од броја потврђених случајева.

(Танјуг)

У Боливији више од 91.000 инфицираних

У Боливији је потврђено још 1.636 случајева коронавируса, а укупан број инфицираних је достигао 91.635, саопштило је министарство здравља.

Од последица ковида 19 преминула су још 72 пацијента, а укупан број преминулих је већи од 3.700.

Највише инфицираних је у Санта Крузу – више од 37.000, а следи Ла Паз са више од 22.000 заражених, преноси Тас.

Боливија је своја прва два случаја коронавируса пријавила 10. марта, а половином марта проглашено је ванредно стање.

Крајем јула влада је продужила карантин до 31. августа.

(Танјуг)

У Немачкој још 966 случајева, преминуле четири особе

Број потврђених случајева корона вируса у Немачкој повећан је за 966 – на 217 293, показују подаци Института “Роберт Кох”.

Од коронавируса умрле су још четири особе, а од почетка пандемије укупно је преминула 9.201 особа.

(Ројтерс, Танјуг)

Здравствена агенција ЕУ позива на нове мере против ковида 19

Здравствена агенција Европске уније позвала је државе чланице које примећују пораст случајева корона вируса да поново успоставе мере контроле, упозоривши на “прави повратак вируса” у неким земљама.

Агенција са седиштем у Стокхолму навела је да пандемија ковида 19 и даље представља велику претњу по јавно здравље, упркос недавном паду броја случајева, пише Гардијан.

Након ублажавања ограничења кретања и других мера, ширење вируса се наставило, наводи агенција.

Даље повећање броја случајева ковида 19 и збрињавања оболелих, као и смртни случајеви могу се ублажити ако се благовремено поново уведу или појачају мере контроле, наводи агенција.

Земље у којима сада долази до пораста броја случајева, након што су укинуле мере контроле након привременог побољшања епидемиолошке ситуације, требало би да размотре поновно и постепено успостављање одређених мера.

(Танјуг)

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here