Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

У Србији је до сада коронавирус потврђен код 24.520 људи, а од последица заразе преминуо је 551 пацијент. Од почетка епидемије тестирана је 641.091 особа. Смањује се број заражених, али епидемиолози истичу да је сада потребна највећа одговорност.

У Србији је према последњем пресеку оболело је још 379 особа, а преминуло је 8 људи. И даље се велики број људи тестира 9.817. На респиратору је нешто мање оболелих – укупно 159.

Да је ситуација и даље озбиљна најбоље потврђује ванредна ситуација која траје у више наших градова.

У Новом Саду ће највероватније, већ продужене мере, трајати још седам дана, а на Штранду бити пооштрене.

Нове мере донете су и у јужној покрајини. Према најновијим мерама владе житељима Косова и Метохије биће забрањено кретање од 22:30 до 05:00 у 13 општина, а истовремено свим грађанима централне Србије, Албаније, Северне Македоније, Црне Горе и БиХ биће потребан негативан тест на ковид 19 за улазак на Косово. За житеље Косова неће бити мере самоизолације ако долазе из окружења.

Иначе, међу оболелима у Србији је највише млађих од 50 година. На болничком лечењу је шест трудница и 18 деце. Имају блажу клиничку слику и стање им је стаблно.

И поред мањег броја регистрованих случајева коронавируса него претходних дана, Др Предраг Кон сматра да се и даље превише људи заражава. 

Др Кон истиче важност поштовања прописаних правила, до којих људи не држе док не виде неког свог ко је оболео и најављује да не би требало да буде рестриктивних мера, пренео је синоћ РТС.

Кон је рекао да се осим броја заражених, прате и други параметри, као што то је број пријављених у ковид амбуланте. Истакао је да би могло да се говори о заравњењу криве, уколико свуда буде опадао број пацијената у болницама, али да је велика места, као што је Београд, тешко ставити под контролу. У великим градовима, довољан је један инцидент да дође до ширења вируса, објаснио је Кон, уколико је вирус јак и уколико налети на неку осетљиву групу, што је могуће да се деси у било којем колективу.

Говорећи о мерама у циљу борбе против корона вируса, Кон је рекао да не би требало да буде значајних рестрикција.

“Не би требало да буде рестриктивних мера, треба да пратимо ситуацију, али не на начин да нас она потпуно обузима, јер ћемо морати да живимо са вирусом до вакцине, коју ћемо још чекати”, рекао је Кон.

У вези са тим, Кон је истакао важност поштовања мера које су на снази, као и контроле њиховог спровођења, и рекао да се људи на ова правила не обазиру све док неко њихов оболи.

“Нажалост, док становништво не види неког свог оболелог, не поштују се мере. Ја нисам за кажњавање, већ за контролу. Инспекција мора да изађе, а ако не може да наплати казну, онда је то неприхватљиво. За мене је фрустрирајуће да чим јавите добру вест, одмах видимо непоштовање мера”, истиче Кон.

Коментаришући протекли период, када је после пролећног пика дошло до смиривања епидемије, а онда и до наглог пораста броја оболелих, рекао је да је оваква ситуација последица претераног опуштања.

“Јасно је да је дошло до претераног опуштања. Нашим понашањем директно утичемо на преношење вируса. Код нас је попуштање мера почело још 27. априла. Економија директно утиче на доношење одлука, као и различити догађаји као што су избори, утакмице. Када се постави питање одговорности, наравно да је било непоштовања мера на свим нивоима”, сматра Кон.

Осврнуо се и на разне отпоре и неповерење у вези са пандемијом, која представља потпуно ново искуство за читав свет.

У том контексту је прокоментарисао отпор према ношењу маски и вакцинисању.

“Питање је зашто је постојао отпор према ношењу маски, а сада је јасно да оне имају ефекта. Велико је питање да ли је потребно да се носе маске и у спољном простору. На јесен са захлађењем може се очекивати нови талас без вакцине, а ја је не очекујем ове године. Наравно да сам забринут када видим неповерење људи, али на крају нека истраживања говоре да би половина људи била спремна да прими вакцину, а то је сасвим довољно”, рекао је Кон.

Епидемиолози очекују да ће се наредних дана значајније смањити број заражених. Да би се то и догодило највише се очекује од свих нас, да се придржавамо превентивних мера, јер је то изгледа једини начин да први талас пандемије приведемо крају. Чланови Кризног штаба на томе инсистирају. Као да заборављају и на одговорност државе, која је дужна да заштити одговорне од неодговорних појединаца. То питање се апсолутно решава санкцијама, на начин да појединац ко се оглушава о чак законске норме да то мора да финансијски осети у свом џепу, па ће тиме добро запамтити шта не треба да чини. Нико нема право да угрожава друге и држава то начело мора да спроводи. Сада се све своди на симболично кажњавање појединаца, које је толико неозбиљно да је постаје смешно. У таквој ситуацији одговорни грађани једино могу да придржавајући се нужних препорука беже од оних који могу да их заразе.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here