Mesto za reklamu
  1. 10. 2020.

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 39.486 особа, а забележена су 792 смртна случаја, показују подаци са сајта covid19.rs. Епидемиолошка ситуација се и код нас погоршава.

У Србији су због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 694 пацијента смештена у болнице, док се 26 особа налази на респираторима. Према последњем пресеку у последња 24 сата, још три пацијента су преминула од ковида 19 у Србији, а коронавирус је регистрован код још 614 особа.

Из дана у дан, све брже расте број пацијената у болницама широм Србије, а стручњаци позивају на поштовање противепидемијских мера. Преносимо какво је стање у неким срединама:

Др Богдан Црнокрак, помоћник директора за медицинска питања КБЦ “Бежанијска коса” каже за РТС да се преглед у тој установи утростручио.

“У стабилној фази која је била до пре две недеље било је 30-40 прегледа у 24 сата, сада их је преко стотину. Што се тиче броја хоспитализација оне су драстично порасле. У просеку је било пет до седам пацијената, сада је у петак и суботу било преко 40 за 24 сата. Тренутан број пацијената је 236, што је четири петине наших укупних капацитета”, казао је Црнокрак.

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић изјавио је да већину новооболелих у Србији чине млади од 20 до 40 година старости, који болест подносе добро, али да они представљају ризик за све старије у свом окружењу.

Како је рекао, на респиратору и са тешким облицима болести су старији и хронични болесници.

Тиодоровић је за Блиц изјавио да Србију у наредних десет до 15 дана очекује скок заражавања јер млади углавном живе у кућама са још једном до две генерације, као и да је повећање броја заражених било очекивано.

Корона вирус се шири и могу је добити чак и деца и млади и стари. Др Оливера Остојић, руководилац Дечје клинике КБЦ “Др Драгиша Мишовић” истиче за РТС да су деца која се налазе на лечењеу у тој установи у добром стању и да се број не повећава драстично.

“Тренутно је у нашој болници седморо пацијената. За викенд је било деветоро. Нема пуно деце. Имамо дете од пет месеци које је високо фебрилно које није лошег општег стања, али је ковид позитивно и примљено је у болницу да се испрати његово стање”, истакла је Остојићева. На лечењу су, наводи, деца од пет месеци до 18 година.

Расте број оболелих од коронавируса и у три од седам општина Пчињског округа, Бујановцу, Врању и Прешеву, а први случајеви после дужег времена појавили су се и у Сурдулици и Владичином Хану. Од 60 тестираних особа, 16 је позитивно на коронавирус, највише из Врања, Бујановца и Прешева.

У тој општини било је случајева нису људи желели да се јаве лекару, па су се лечили код куће, а у јеку епидемије организовала су се весеља и прославе.

Далиборка Павловић, директорка Дома здравља у Бујановцу, каже за РТС да су суботу имали 11, а у недељу девет прегледа.  Од почетка епидемије, наводи, укупно је 210 заражених, а у октобру је било 11 новорегистрованих ковид пацијената.

У ковид болници у Врању је 30 пацијената, 20 је са упалом плућа, а десет на респиратору.

Ситуација у Србији се несумњиво погоршава. На срећу, највећи број оболелих има лакшу клиничку слику, а како ће се вирус испољити и колико угрозити оног ко је оболео, нема правила.

Забрињава и што је много оних који немају симптоме, па и не знају да имају вирус, а преносе га. Зато сви морамо бити максимално одговорно и примењивати мере заштите и оне обавезне и оне препоручене.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here