Mesto za reklamu

12.10.2019. 

Лидер Покрета Самоопредељење, победника на недавним парламентарним изборима, Аљбин Курти изјавио је да је на састанцима са америчким изаслаником Ричардом Гренелом разговарао о могућности за постизање договора с Београдом у наредним месецима.

Курти је у интервјуу за Глас Америке, међутим, упозорио да је могућност постизања споразума тежа када постоји временски рок. Он је додао да пројекат размене територија између Косова и Србије пропао, али је додао да та идеја још није мртва и да ће га његова влада “покопати”.

Курти је рекао да би са српским званичницима могао да разговара на међународним форумима, као што је Берлински процес, а ту је, како каже и француско-немачка иницијатива и Брисел као модератор, преноси КосовоОнлине.

Наводи да већ постоје 33 споразума са Србијом у оквиру дијалога о нормализацији односа и да би требало да виде биланс њихове примене и њихов утицај на живот грађана.

“Али чак и раније, у својој првој недељи на функцији новог премијера Косова, покренућу дијалог с косовским Србима, док што се тиче преговарачког тима са Београдом – водићу га како то Устав предвиђа. Имаћемо прелиминарне припреме за дијалог, али желим да се укључи и опозиција, јер наша политичка сцена на Косову не сме бити подељена”, рекао је Курти.

Поновио је да ће осим захтева за признање косовске независности пред Београд поставити питање “ратне одштете”. Курти каже да је Ричард Гренел инсистирао на томе да је за инвестиције на Косову потребан брз коначни споразум са Србијом, да то не негира, али да постоје још три фактора који посебно утичу на ток страних инвестиција.

“То су широко распрострањено сиромаштво на Косову, раширена корупција у институцијама система која је створила привилеговане компаније које се баве тендерима, а тешко је приступити финансијама због кредита по великим каматним стопама. Дакле, ми јесмо за дијалог са Србијом и верујемо да су процеш и садржај споразума приоритетнији, важнији од временског оквира за то. Немамо времена за губљење, међутим немамо ни лагодност да журимо ка томе”, рекао је Курти.

Лидер Самоопредељења је, када је реч о балканском “мини-шенгену”, навео да Србија, Албанија и Северна Македонија већ имају слободу кретања и либерализацију визног режима, као и да је важно да у свим тим иницијативама буде присутно и Косово.

Он је најавио да већ води разговоре с Демократским савезом Косова о формирању косовске владе, са циљем да број досадашњих 21 министарства, смањи на око 12, као и да буде мање заменика министара за трећину.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here