Mesto za reklamu

22.10.2019.

Емир Кустурица и његов „Но смокинг оркестра“ одржали су вечерас у препуној сали у седишту Унеска у Паризу спектакуларан концерт и подигли на ноге публику, углавном стране дипломате из целог света и чланове делегација у тој међународној организацији.

Око 1.200 званица са усхићењем и овацијама поздравило је Кустурицу и његов бенд, а они су, обучени као мексички официри, бриљирали на сцени Унеска.

Донели су специфичан звук — комбинацију балканских ритмова и српског кола, које се налази на Унесковој листи нематеријалне културне баштине човечанства, и музике која је пратила револуције у Латинској Америци, као и мешавину новог и старог, савременог и традиционалног.

Тако је „Но смокинг оркестра“ у седишту организације УН која се бави културом, образовањем и науком, приближио српску културу многобројним званицама, будући да музика тог бенда демонстрира читаву лепезу различитости које постоје у Србији.

У Унеску се чула музика из филмова „Живот је чудо“, „Црна мачка, бели мачор“, „Aндeргрaунд“, али и ствари са албума „Унца унца“, „Кор дипломатик“…

Кустурица и његови музичари су у једном тренутку сишли са позорнице у публику и са њима играли у ритму музике, што је поздрављено великим аплаузом.

Прослављени редитељ је све време комуницирао са публиком коју је позвао да пева са њим, посебно током извођења песме „Fuck you MTV“, за коју је рекао да је борба „Но смокинг оркестра“ против глобализације.

„Да ли сте сагласни?”, питао је Кустурица, а публика је одговарала „Fuck you MTV“.

Кустурица је приметио да се публика на почетку песме понашала „врло дипломатски“, али да је убрзо попустила.

Спектакл у Унесковој сали у Паризу

Амбасадорка Србије у Унеску Тамара Растовац Сиамашвили, која је најавила концерт, рекла је да Србија подржава и охрабрује различитости и да је вечерашњи концерт јединствено путовање богатим и разноликим нематеријалним културним наслеђем Србије, пренео је Танјуг.

Званице и бенд поздравио је и помоћник генералне директорке Унеска Ернест Отоне.

Концерт је део активности Министарства културе и информисања и одржан је на иницијативу министра културе Владана Вукосављевића. Пре концерта, редитељ Емир Кустурица одржао је предавање на тему културолошких различитости.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here