Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Политички представници Албанаца у Бујановцу писменим путем су се обратили челницима Европске уније због, како су навели, стања несигурности, страха изазваним говором мржње, ксенофобије и расизма према Албанцима у Србији. За то су у писму окривили званични Београд.

Стање несигурности, страх изазван говором мржње, ксенофобија и расизам представника државе према Албанцима и скорашњи догађаји су провокације које вређају достојанство Албанаца и проузрокују тензије које нарушавају крхки мир“, наводи се, између осталог, у писму, преноси портал Бујановачке.

Писмо је упућено високом представнику ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепу Борељу, изасланику за дијалог Београда и Приштине Мирославу Лајчаку и председници Европске комисије Урсули фон дер Лејен.

У писму које потписују народни посланик Шаип Камбери, председник општине Бујановац Нагип Арифи, његов заменик Шћиприм Муслију, председник Скупштине Енвер Рамадани, али и ветерани такозване Ослободилачке Војске Прешева, Бујановца и Медвеђе, најоштрије се осуђују замена заставе Албаније српском заставом у селу Кончуљ.

„Овај догађај не треба третирати као индивидуални чин мржње, јер је то последица тренутног система у Србији  – пораста ксенофобије у односу на мањине, посебно Албанаца, и то од стране политичара, медија и министара“, наводи се у писму.

Лидери Албанаца су навели и да су „позвали свој народ да сачува смиреност“.

„Вас позивамо да пажљиво надгледате ситуацију у општини и да утичете на званични Београд како би се спречиле даље провокације“, закључују они у писму.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here