Mesto za reklamu

23.11.2018.

Влада Македоније сматра да пореске мере Приштине у односу на робу из централне Србије и БиХ краткорочно могу имати ефекта, али да Македонија, као чланица ЦЕФТА, не треба захваљујући царинским баријерама других земаља да види прилику за повећање извоза.

„Ми креирамо конкурентност наших компанија и производа на основу тога колико су они заиста конкурентни на тржишту. Влада је посвећена повећању капацитете компанија, а не креирању краткорочне добити захваљујући споровима других земаља“, рекао је македонски министар економије Крешник Бектеши.

Бектеши каже да мере Приштине нису решење за македонску конкурентност.

„Ово може краткорочно да креира добит, али није решење за нашу конкурентност и заступљеност наших производа. Може се очекивати да ће македонски пољопривредни производи, који су већ заступљени на Косову, бити траженији, али ипак то да оставимо у рукама компанија које извозе“, пише у саопштењу Министарства пољопривреде, пренела је телевизија „Телма“.

На поштовање ЦЕФТА споразума позвало је и Удружење македонских пољопривредника, зато што су у таквим споровима жртве грађани, а трговци профитирају.

Представник Удружења је казао да не треба зарађивати на туђој несрећи, већ са квалитетним и прихватљивим ценама.

„Од ове ситуације ће зарадити трговци који ће искористити Македонију као транзитну земљу, па ће се српски производи на Косово извозити као македонски. Тако се не граде добросуседски односи“, истакао је представник Удружења пољопривредника Македоније.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here