Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Председник Владе Црне Горе Душко Марковић упутио је релевантним политичким и друштвеним чиниоцима писмо којим их позива на дијалог о свим питањима која ће помоћи да се превазиђу поделе и пронађе заједнички именитељ у интересу грађана и европске перспективе те државе, саопштено је из Марковићевог кабинета.

“Чланство Црне Горе у ЕУ и његов значај за будућност наше земље, и генерација које долазе, превазилази све дневно-политичке интересе, и на нама је да учинимо додатан напор да покренемо и постигнемо политички консензус око овог суштинског питања”, наводи се у писму црногорског премијера.

Део тога, како се наводи, свакако је и дијалог и договор о изборном законодавству и повезаним условима за изборе, што је неопходно за јачање међусобног повјерења које је предуслов сваког напретка.

“У том контексту, спремни смо за отворен и искрен разговор и договор како бисмо додатно побољшали законске и остале предуслове који се тичу изборног процеса, било да се ради о медијском законодавству, законима у правосуђу односно другим прописима који ће унаприједити владавину права, што ће све допринијети и успјешним реформама из европске агенде”, навео је Марковић.

Марковић је, како се напомиње у писму, сигуран да политички консензус и компромис, вођен интеграцијом Црне Горе у ЕУ, стабилношћу и безбедношћу земље, очекују и грађани и бирачи, као и међународни партнери.

“У том духу, отворени смо за сваку иницијативу која ће томе допринијети. На овај начин ћемо потврдити политичку зрелост и посвећеност, каква се очекује од земље чланице НАТО и најнапреднијег кандидата за чланство у ЕУ”, истиче се у писму.

Продубљивање подела, наводи се у писму премијера, није ни у чијем интересу осим оних који не желе напредак Црне Горе и њено чланство у ЕУ.

“Умјесто у прошлост треба да гледамо у будућност и у оно што вјерујемо да сви, као држава и друштво, дијелимо – а то је европски циљ: Због тога је Црној Гори потребан савез за Европу”, стоји у писму.

Марковић је констатовао да су демократски избори по међународним стандардима, у којима ће сви имати једнаку шансу, заједнички интерес и неопходан предуслов за завршне фазе преговора са ЕУ која Црну Гору у наредних неколико година очекује.

“Иако Влада као представник владајуће већине носи посебну одговорност, њу има и опозиција, да буде контролор власти и учини је бољом, али и да допринесе у испуњењу заједничког циља”, наводи се у писму премијера Марковића.

Верује да за то има капацитета на страни Владе, али и на страни политичких актера који су изван ње, као и свих других друштвених чинилаца који не припадају ни Влади ни политичким партијама.

“Зато смо у потпуности спремни за дијалог и компромис о овим и свим питањима која ће помоћи да се превазиђу подјеле и изнађе заједнички именитељ у интересу грађана и наше европске перспективе”, закључује се у писму председника Владе Црне Горе.

Марковићево писмо послато је парламентарним опозиционим партијама, представницима академске заједнице, НВО које се баве питањима важним за европске интеграције, штампаним медијима, а Влада, како се наводи у саопштењу, остаје отворена за иницијативе свих актера који сматрају да својим учешћем могу да допринесу остваривању поменутих циљева.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here