Mesto za reklamu

15.01.2019.

Амерички глумац и гост овогодишњег Кустендорфа, Мет Дилон, рекао је да му се свиђа што су Срби привржени националној историји и културном идентитету.

– Срби су веома поносан народ, што ја разумијем јер, иако потичем из САД, мој идентитет је ирски. Ја свој идентитет носим са собом и када у САД сретнем људе из Србије, видим да то и они чине и да су веома поносни на своје поријекло – истакао је Дилон за Танјуг.

Он је изразио одушевљење Кустендорфом који, како је нагласио, слави прави филм и ауторе са гласом, а истовремено је својеврстан инкубатор, јер помаже младим људима да се развијају и пронађу свој глас.

– Велики фестивали су пијаца гдје људи продају своје филмове, али овакви фестивали треба да буду посвећени образовању и прослави филма. Видио сам неке врло интересантне /студентске/ кратке филмове, а ту су и филмови великих мајстора које млади треба да виде, па и ја, јер и ја још увијек учим – рекао је Дилон.

Иако је режирао само један филм – „Град духова“ Дилон сматра да је филм душа и срце аутора.

– Емир /Кустурица/ снима управо филмове са душом. То је најважније и то је оно што недостаје већини холувудских комерцијалних филмова који су технички одлично урађени, али им недостаје срце. Они су производ, као када продајете конезрву парадајза. Говорим о холивудским филмовима, не америчким, јер у Америци имате одличне филмске ствараоце, који стварају са много срца и који су изван система – каже Дилон.

„Српска стварност“ / РТРС, Срна /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here