Mesto za reklamu

Ризик од сиромаштва

Скоро сваки четврти „запослени“ у Немачкој заправо има такозвани мини-џоб – ради као испомоћ и зарађује највише 450 евра месечно. Социјалдемократе се залажу за даље подизање минималне сатнице, али наилазе на отпоре.

  1. 11. 2018.

Према наводима Савезне владе је крајем марта у Немачкој 32,7 милиона људи имало запослење које подразумева плаћање доприноса и осигурања. Но од тога броја чак 7,6 милиона људи (23,2 одсто) имало је такозвани мини-џоб на којем зарађују до 450 евра месечно и због тако ниске зараде не плаћа порез. Тако се удео послова који су заправо испомоћ током последњих 15 година повећао за чак 35 одсто.

Но према званичној статистици се ти људи који раде највише педесетак сати месечно те зарађују недовољно за живот воде као – запослени. Ту тенденцију критикује немачке Левица која је и добила ове податке на основу парламентарног упита Влади.

„Број мини-послова расте и они замењују редовно запослење“, каже Сузане Фершл, посланица Левице. Како су тако ниска примања ослобођена пореза, она сматра да држава на овај начин субвенционише предузећа која кроз ниски обим запослења умањују своје трошкове.

Свађа око минималца

Чак 8,5 одсто регуларно запослених принуђено је да додатно зарађује кроз мини-посао (укупно 2,8 милиона људи), следи даље из одговора на упит Левице. Ти подаци долазе у јавност након што је прошле среде објављено да је петина становника Немачке у ризику од сиромаштва, превасходно због растућих трошкова живота које не прати раст зарада.

Од почетка 2015. у Немачкој по први пут важи минимална сатница која тренутно износи 8,84 евра бруто. Социјалдемократе које су на томе инсистирале сада су са Демохришћанима у Влади договориле да се тај износ у два наврата повећа на 9,35 евра до 2020. године.

„Минимална плата мора и после 2020. брзо да расте“, рекао је министар рада Хубертус Хајл (СПД). Његова странка се све гласније залаже да сатница буде најмање 12 евра, али ту наилази на отпоре коалиционих партнера.

Хајл је поручио запосленима да ће се и наредних година појачати тренд преквалификације радне снаге. Према проценама Министарства рада, у наредних седам година ће технички напредак учинити око 1,3 милиона радних места излишним, али ће настати потреба за 2,1 милиона других радних места. „Неће нама мањкати посла, али то ће бити другачији посао.“

Укупни раст левих снага

Иначе, поред Социјалдемократа и Левице, и странка Зелених се залаже за значајније повећање минималне сатнице. Последње испитивање јавног мњења објављено у суботу Зелене види на рекордна 24 одсто, али бележи даљи суноврат СПД (13 одсто).

Уз Левицу (9 одсто), потенцијални леви блок ипак је знатно јачи од збира Демохришћана (27) и Либерала (9) који се традиционално противе законском прописивању минималне зараде. Десничарска Алтернатива за Немачку је на 13 одсто.

“Српска стварност” / ДW-с

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here