Mesto za reklamu
  1. 09. 2021.

Министар спољних послова у Влади Републике Србије Никола Селаковић поручио је данас, током састанка са председником Конгреса Гватемале Аланом Естуардом Родригесом, да је Србија опредељена за јачање политичког дијалога и укупне сарадње са овом пријатељском земљом.

Селаковић је рекао да Србија и Гватемала, упркос великој географској удаљености, деле исте вредности у свету и боре се за њих, и додао да је важно да две државе и два народа, који гаје такво пријатељство, задрже ниво билатералних посета.

Он је указао на потребу интензивирања међупарламентарне сарадње, и у том контексту позвао председника Конгреса да посети Србију, наводећи да у српском парламенту постоји група пријатељства са Гватемалом, која броји шест чланова.

Србија високо цени доследан став Гватемале по питању непризнавања једнострано проглашене независности такозваног Косова, подвукао је министар и исказао захвалност тој земљи на опредељењу да поштује међународно право.

Родригес је нагласио да ће се по овом питању подршка пријатељске Гватемале наставити.

Саговорници су истакли да две земље следеће године обележавају 140 година од успостављања дипломатских односа, и сагласили се са тим да такав јубилеј заслужује да буде адекватно обележен.

Шеф српске дипломатије је честитао председнику Конгреса 200-годишњицу независности Гватемале, а касније данас присуствоваће свечаној седници коју овим поводом организује Одбор за спољне послове Конгреса.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here