Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Имунолог Срђа Јанковић изјавио је да кривуља броја пацијената на респиратору „каска“ за кривуљом новооболелих.

„То је очекивано, не бих могао да прогласим умирујућим, да смо стигли до побољшања, али чак је и мање погоршање мање лоше“, рекао је др Срђа Јанковић поводом пораста броја пацијената на респиратору.

Доктор Јанковић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, рекао да је респиратор последња опција где један број људи може да се спаси, али на жалост не сви.

„Смртност је више од 50 одсто, зависи колико су успешне индикације. Респиратор је опција која спасава живот онима који би сигурно умрли без тога“, навео је др Јанковић.

Он је говорио и о зараженим пацијентима чији су тестови били негативни.

„Тестови имају своја ограничења. Ако говоримо о пи-си-ар (ПЦР) тесту, он је веома поуздан тест који открива да је вирус присутан. У узорку може да се деси да вирус буде у плућима и изазива тешке тегобе, да има потребу за респиратором, али да је у том тренутку ишчезао из ждрела одакле је узео брис и зато је лажно негативан резултат. Суштина је, ако је клиничка слика јасна да се тест понавља“, појаснио је др Јанковић, пренео је Блиц.

Он је нагласио да је, када је реч о епидемиолошким мерама, сада акценат на маскама и физичкој дистанци.

„Треба да избегавамо окупљања и контакте. Ако су неопходни, онда треба да се штитимо“, поручио је др Јанковић.

Говорећи о карактеристичним симптомима вируса др Јанковић је рекао да је клиничка слика инфекције разнолика.

„Може да буде асимптоматских случајева, да човек нема никакве тегобе, да то не осети и створи антитела. Не саветујем оне који имају антитела да се не штите јер не знамо колико дуго антитела штите. Исто је могуће да настане упала плућа или да особа има симптоме прехладе. Постоји читав распон симптома, зависи од фактора ризика као и количине вируса коју је неко удахнуо“, казао је др Јанковић и додао да је код неких пацијената било и стомачних тегоба.

Он је рекао и да је јако битно да се људи на време јаве лекару.

„Постоји индикација за тестирање, они са карактеристичним симптомима са високом вероватноћом короне имају предност. Остали треба да се јаве лекару у ковид амбулантама, да се провери њихово здравствено стање. Циљ тријаже јесте да се одвоје они којима треба лечење у болници од оних који могу да се лече код куће. Болест је непредвидива и може се погоршати без најаве, па је битно да буду у контакту са лекаром“, рекао је он.

Додао је и да лажно негативан резултат може да се деси и при крају инфекције.

„Из истог разлога као за узимање узорка, па ће тест бити лажно негативан. Дешава се да дође до новог разбуктавања количине вируса који се опет умножи. Има случајева да је неко преболео вирус пролетос, па опет оболео. Не знамо да ли је нова инфекција, али је могуће, важно је са коликом учесталошћу се то дешава, већина има имунитет па се то јавља спорадично“, навео је др Јанковић.

Када је реч о асимптоматским случајевима он је рекао да је суштина да има више људи који су се заразили, од оних који су откривени, али и да је тако нешто очекивано јер је то параметар свих епидемиолошких модела.

„Због асимптоматских случајева мере су општег карактера, да сви носимо маске и избегавамо све контакте које можемо. То је суштина и онога што је рекао др Кон, да се понашамо као да смо сви заражени. Не можемо са овим интензитетом преноса да знамо ко је заражен, свако је потенцијално заражен и једино тако можемо да сузбијемо епидемију“, истакао је др Јанковић и додао да никако не треба узимати лекове превентивно и на своју руку без консултације са лекаром.

О последицама по здравље које оставља корона вирус др Јанковић је рекао да је то индивидуално и да је код оних пацијената са тежим облицима већа вероватноћа последица, а главна од њих је смањен капацитет плућа.

Према његовим речима, вакцина је нешто што би могло да помогне свету у искорењавању вируса.

„Делотворна и безбедна вакцина која може да се да светској популацији је нешто што би могло да нам помогне да искоренимо вирус у целом свету. Ове које се испитују можемо назвати потенцијалним јер нису потпуно безбедне“, указао је др Јанковић.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here