Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Тунису са председником те земље Бежи Каид Есебсијем министром спољних послова Кемаисом Женауијем.

Дачић је након састанка изразио задовољство због тога што се налази у посети Тунису, пријатељској земљи, преневши да је у разговору било речи о јачању сарадње двеју земаља и  пријатељству.

Тунис и Србију повезује дугогодишње традиционално пријатељство, које датира још од Првог светског рата, када је 52.000 српских војника пребачено у ову земљу после преласка преко Албаније, рекао је он и подсетио на то да се у тој земљи налази и 3.700 гробова српских војника.

Први потпредседник Владе је напоменуо да Србија и Тунис траже заједничке интересе, као и да се политички међусобно подржавају у међународним организацијама.

Желимо да развијамо економске односе, туризам, да омогућавамо младим људима да се школују кроз разне стипендије и наравно да сарађујемо и у области одбране, полиције и безбедносних служби, у борби против тероризма, али и у свим другим сегментима, истакао је Дачић.

Он је изразио захвалност Тунису на принципијелној позицији када је у питању територијални интегритет Србије, уз напомену да Тунис није признао једнострану проглашену независност Косова и да подржава територијални интегритет Србије.

Они разумеју да је ту реч о сепаратизму и сецесионизму, једностраним актима који нарушавају међународни правни поредак. Исто тако, Тунис може да рачуна на отворену и пуну подршку Србије по свим питањима која су значајна за ту земљу. Ми смо искрени и прави пријатељи и желимо да тако и даље остане, поручио је први потпредседник Владе.

Међусобна подршка Србије и Туниса у међународним организацијама

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, састао се данас и са министром спољних послова те земље Кемаисом Женауијем.

Два су стуба наших односа – пре пола века то су били односи председника Тита и Бургибе. И дан-данас се трудимо да достигнемо ниво економске сарадње од пре тридесет година, рекао је први потпредседник Владе Србије Дачић.

Према његовим речима, Србија, односно бивша Југославија, и Тунис имали су веома добру сарадњу на свим пољима, при чему су се многи тамошњи студенти школовали у Југославији, а било је и значајних размена у области здравства и војног образовања.

Наравно, и сарадња у сфери економије је била развијенија, а сада треба да радимо на њеном унапређењу, навео је он, додајући да је други стуб традиције и традиционалних односа са Тунисом Први светски рат.

Српски војници су прошли херојску епопеју, настрадало је 28 одсто нашег становништва. Наша војска није хтела да капитулира, пешице су прешли преко Албаније до мора, а након тога су савезници један део војске одвели на Крф, док је 52.000 дошло у Тунис, где је 3.700 српских гробова, нагласио је Дачић.

То је наш залог за будућност и желим да кажем да је ово почетак наших блиских и јаких односа, поручио је први потпредседник Владе.

Према његовим речима, Србија и Тунис ће се међусобно подржавати у међународним организацијама.

Подржавамо Тунис и њихову борбу против тероризма, као и борбу за већу стабилност и безбедност. У том смислу, надам се да ћемо убудуће имати све бољу сарадњу и да ће овакве посете бити све учесталије, закључио је Дачић.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић, данас је положио венце на српско војничко гробље у Мензел Бургиби.

Шеф српске дипломатије посетиће сутра Бизерту, када ће бити постављена спомен плоча страдалим војницима на месту искрцавања српске војске, а потом ће обићи и српско војничко гробље, где ће положити венце.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here