Mesto za reklamu

02.03.2021.

Чоколада може да буде здрава за срце и да смањи ризик од обољевања коронарних артерија, ако се једе једном недељно, тврде научници.

„Чоколада помаже да крвни судови срца остану здрави“, каже др Чајакрит Кританавонг, један од аутора студије урађене на Бајлор медицинском колеџу у Хјустону, објављене у часопису Европског удружења кардиолога.

Кританавонг додаје како су и раније клиничке студије показивале да чоколада има позитивне ефекте и на крвни притисак и на зидове крвних судова, преноси СНА њуз.

„Хтели смо да испитамо да ли чоколада утиче и на коронарне артерије, које снабдевају срце крвљу. И да ли је тај утицај позитиван или негативан“, додаје амерички научник.

Истраживачи Бајлор колеџа анализирали су шест великих студија спроведених у последњих пет деценија, које су испитивале могуће везе између конзумирања чоколаде и коронарних болести. У анализу је укључено 336.289 учесника који су давали податке о свом конзумирању чоколаде.

Резултати студије показују да конзумирање чоколаде једном или више пута недељно могу да смање ризик од коронарних болести срца за осам одсто.

„Чоколада садржи састојке који су здрави за срце, као што су флавоноиди, метилксантини, полифеноли и стеарниска киселина, који смањују упалне процесе и могу да повећају „добар“ ХДЛ холестерол у крви“, каже Кританавонг.

Објашњава да умерено конзумирање чоколаде има заштитни ефекат на срце, али да је веома могуће да једење већих количина може да штети.

„Шећер, масноће и млеко у чоколадним производима такође морају да се узму у обзир, посебно код људи који пате од дијабетеса или прекомерне тежине“, додао је научник.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here