Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Немачка влада усвојила је одлуку о продужетку важења правила о усељавању неквалификоване радне снаге са Западног Балкана до 2023. године.

Тиме се омогућава грађанима Србије, Босне и Херцеговине, Косова, Албаније, Северне Македоније и Црне Горе да, независно од формалних квалификација за запошљавање, допутују у Немачку, објављено је на сајту Министарства за рад и социјална питања Немачке, преноси Танјуг.

Новина је увођење квоте од 25.000 радника са Балкана годишње.

“Продужење правила о Западном Балкану за три године је добро за немачку привреду. Поједине бранше као што је грађевинарство и даље бележе експанзију и требају им радници. Недостатак стручног кадра не сме у овим браншама да закочи раст”, рекао је министар за рад Хубертус Хајл.

Он је додао да се долазак квалификоване радне снаге омогућава ако нема довољно такве радне снаге у Немачкој или ЕУ.

Старо правило је на снази до краја 2020. а од ступања на снагу 2016. показало се као веома коришћен начин легалне радне миграције.

“И резултати процене Института за истраживања тржишта рада су позитивни. Показало се да је 58 одсто радника из земаља Западног Балкана на нивоу стручне квалификоване радне снаге или вишем”, наводи се на сајту Министарства.

Одлуку о новом правилу треба да усвоји горњи дом немачког парламента, где је на дневном реду 9. октобра.

По усвајању у Бундесрату одлука ступа на снагу 1. јануара 2021. године.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here