Mesto za reklamu

01. 02. 2019.

Протест Срба „Против анексије Северне Косовске Митровице“ одржан је данас у Косовској Митровици, испред зграде Европске уније и Еулекса, уз поруку да то неће дозволити и да ће се борити свим легитимним средствима.

На протесту, који је почео у подне, окупљени су Срби из свих делова јужне покрајине који тиме показују незадовољство, како раније уведеним таксама на робу из централне Србије, тако и најновијим најавама из Приштине о уједињењу јужног и северног дела Митровице, које тумаче као намеру Приштине да протера све Србе са КиМ.

Грађани су носили транспаренте „Север бастион српске слободе“, „Таксе, напади, претње, шта је следеће“, „Протв такси – против анексије“, „Србија чува своје Србе“, „Вучићу чувај Србе“, „Окупација Севера неће моћи“, „Не дамо Север“…

На протесту су се окупљенима обратили директор КБЦ Косовска Митровица Милан Ивановић, ректор Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић, руководилац производње у флотацији Трепче Невенка Вукчевић, студент проректор Немања Бишевац и председник Српске листе Горан Ракић.

Ивановић је поручио да је ово један од више од 1.000 протеста у последњих 20 година због албанског насиља, који се у последња три месеца одржавају због антицивилизацијских и антисрпских такси, а данас посебно због покушаја анексије Северне Митровце.

„Кажу из Приштине и јужне стране да хоће да уједине Митровицу, а уствари хоће да нас омреже у бодљикаву жицу у албански концентрациони логор, где бисмо изгубили слободу, били вазали и робље, а они би по трећнинском систетму једну трећину протерали, једну побили, а једну и покусали да асимилују“, рекао је Ивановић.

Како је рекао, чак и њихови ментори који су створили квази државу нису предвидели, већ су предвидели српске општине са српском управом.

„Нећемо им дозволити и бранићемо се и борити свим легитимним средствима и то што нас има оволико даје наду да ће борба бити успешна“, рекао је Ивановић.

“Ово данас није политички скуп, ово је наша борба за нашу децу и за наше боље сутра. Јуче таксе, данас анексија или у преводу окупација Косовске Митровице, сутра Звечана, прексутра Лепосавића, Зубиног Потока…па окупација Трепче.  Желе да нас увере да уједињење МИтровице може економски да нас развије. Али то је лаж”, рекао је преседник Српске листа Горан Ракић и поставио питање Европској унији  зашто ћути.

“Желе да уједине Митровицу и да нас сутра више не буде овде. Нећемо им дозволити ни да управљају нашим градом, ни нашим животима”, нагласио је Ракић.

Ректор Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици Раде Грбић каже да се само јединственством, радом, трудом упорношћу и уз помоћ и подршку државе Србије могу превазићи највећи проблеми.

“Посебно смо поносни на наше студенте који су мирном и достојанственом борбом за своја права показали да смо народ не велики по броју, али велики по својим делима. Универзитет који има такве студенте не треба да брине за своју будућност”, рекао је Грбић.

Срби су се данас окупили, како је нагласио, да би подсетили целокупну међународну заједницу да су обесправљени и да су им угрожена елементарна људска права, али и да би анексијом северне Косовске Митровице поред права био угрожен и опстанак.

“Ако наше здравство, школе и универзитет не буду у здравственом и образовном систему Србије, неће бити ни Срба на КиМ”, истакао је он.

Студент проректор Немања Бишевац указао је да најављена анексија северне Митровице представља више него велики повод за сабирање Срба и других мањина на КиМ.

“Сабирање, не дељење као што покушавају да нас деле. Ми студенти стојимо уједињени у интересима наше мајке Србије. Ми који оловком и хартијом бранимо тековине цивилизованог друштва, захтевамо од међународне заједнице да спречи ново кршење мира у заштити тековине Бриселског споразума”, истакао је он.

Подсетио је да је историја “циклични процес који се увек понавља, али не у истим околностима” и позвао “чуваре светског мира” да се сете прошлости и не дозволе да се понови.

Представница Рударског басена “Трепча” Невенка Вукчевић указала је да се представници Приштине спремају за усвајање Статута о новој Трепчи, те да тај документ неће донети ништа добро ни за Албанце ни за Србе.

“Хоће право управљања над севером и да до краја униште оно што успешно ради. Они који не знају да уведу ред у својој кући, хоће то да раде у туђој. Е, па не дамо. Нисмо спремни да учествујемо у економском самоубиству”, рекла је она.

Након одржаних говора, грађани су се упутити у протестну шетњу до главног градског моста.

Грађански протест су подржали политички представници Срба са КиМ, као и друге институције Србије.

„Српска стварност“ / ТВ Мост, КиМ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here