Mesto za reklamu

01.12. 2019.

Европска комисија у новом сазиву са Урсулом фон дер Лајен на челу почиње данас са радом.

Комесар за проширење Оливер Вархеји у уторак 3. децембра учествује на конференцији посвећеној Западном Балкану, најављују у Комисији.

Европска комисија је главно извршно тело ЕУ које по свом саставу и функцијама подсећа на владу.

Уместо министара састоји се од комесара задужених за различите ресоре, а из сваке земље чланица Уније долази по један члан тима Комисије.

Са Урсулом фон дер Лајен на челу, Европска комисија први пут добија жену за председника.

Истовремено у новом сазиву Европске комисије постигнут је до сада највећи родни баланс тако да од 27 највиших позиција 11 имају жене.

Комисија која ће у наредних пет година бити једна од три најзначајније ЕУ институције, поред Парламента и Савета, састоји се од председнице, 25 комесара и шефа дипломатије ЕУ који уједно има и функцију потпредседника Европске комисије.

Председница Комисије најавила је да ће фокус рада њеног тима у наредних пет година бити на јачању улоге ЕУ у свету, заштити климе, дигитализацији, али и приближавању Западног Балкана Унији.

Фон дер Лајен наглашава да ће јој у раду са регионом највише помоћи шеф дипломатије ЕУ и комесар за проширење.

Досадашњу шефицу ЕУ дипломатије Федерику Могерини мења досадашњи министар спољних послова Шпаније Жозеп Борел.

Жозеп Борел је представљајући свој програм навео да жели лично да се ангажује на “реформама и процесу интеграција Западног Балкана”.

Борел ће по својој функцији преузети и посредовање дијалогом Београда и Приштине.

Нови шеф дипломатије ЕУ каже да дијалог Београда и Приштине “предуго траје” и да се тренутно стање не може наставити.

“Једна ствар је јасна: Косово и Србија морају да постигну споразум. То је важно. Урадићу све што могу како би испунио овај приоритет”, изјавио је Борел.

Он каже да “добро познаје Београд” и најављује је да ће чим ступи на дужност његова прва посета бити Приштина.

Оливер Вархељи преузима ресор проширења од Јоханеса Хана у тренутку када се у ЕУ води расправа о реформи политике приступања.

Савет ЕУ тражи од Комисије да дефинише и представи предлоге у политици приступања ЕУ.

Оливер Вархељи је оценио да не би требало мењати цео оквир политике проширења већ да треба побољшати методологију.

“Не мислим да се цео оквир политике проширења мора мењати. Заложићу се за побољшање методологије на начин да се земљама које могу и желе да се крећу бржи обезбеди бржи приступ ЕУ”, изјавио је Вархељи.

Вархељи је говорећи о својој “визији будућности проширења” поручио да на крају свог петогодишњег мандата жели да види “развијенији Западни Балкан”, а “Србију спремну да уђе у ЕУ”.

У Европској комисији најављују да ће нови комесар за проширење већ у уторак 3. децембра учествовати на конференцији на високом нивоу посвећеној евроинтеграцијама Западног Балканa.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here