Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Скупштина Србије данас је почeла нову седницу на чијем је дневном реду и Предлог закона о изменама и допунама Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености. Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је циљ предложених измена Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености даље унапређење политике запошљавања.

Представљајући предложене измене народним посланицима, Дарија Кисић Тепавчевић је навела да се њима прецизира да су Стратегија запошљавања и пратећи Акциони план основни документи јавних политика у области активне политике запошљавања.

Дарија Кисић Тепавчевић образлажила је измене Закона о запошљавању и осигурању за случај незапослености

Она је подсетила да је Влада Србије у фебруару и марту ове године, на предлог Министарства, усвојила нову Стратегију запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, чији је општи циљ успостављање стабилног и одрживог раста запослености, и Акциони план за период од 2021. до 2023. године.

Министарка је додала да су ради унапређења положаја незапослених лица на тржишту рада у Стратегији предвиђене мере активне политике запошљавања за унапређење положаја жена, младих, особа са инвалидитетом, корисника новчане социјалне помоћи, Рома и Ромкиња и других рањивих категорија незапослених.

У циљу спровођења Стратегије израђен је Акциони план, којим су утвђене мере активне политике запошљавања које ће се спроводити у наредне три године – додатне обуке, субвенционисано запошљавање, јавни радови, мере за особе са инвалидитетом.

Планирано је да мере активне политике запошљавања у овој години обухвате више од 18.000 особа, наредне године више од 20.000, а 2023. године више од 21.000 особа.

Ради реализације мера активне политике запошљавања, Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве и конкурсе 2. априла 2021. године.

Пред посланицима је и Предлог закона о техничким захтевима за производе и оцењивању усаглашености, измене и допуне Закона о печату државних и других органа, измене и допуне Закона о уговорима о превозу у железничком саобраћају, те измене и допуне Закона о оснивању Музеја жртава геноцида.

Скупштина расправља и о потврђивању Меморандума између Владе Србије и Владе Комонвелта Доминике о сарадњи у области пољопривреде, Предлогу закона о потврђивању Уговора између Србије и Аргентине о изручењу, као и о узајамној правној помоћи у кривичним стварима.

На дневном реду седнице је и Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и Белорусије о изручењу, Предлог закона о потврђивању Уговора између Србије и Аргентине о трансферу осуђених лица и сарадњи у извршењу кривичних санкција.

Такође ће се расправљати о Предлогу одлуке о престанку функције председника Прекршајног суда у Лазаревцу и Предлогу одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика члановаодбора Народне скупштине, који је поднела посланичка група Социјалистичке партије Србије.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here