Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Црногорско Национално координационо тело за заразне болести обjавило је више епидемиолошких мера како за целу земљу тако и за север државе посебно.

У Саопштењу Владе Црне Горе истиче се да је Црногорско Национално координационо тело за (НКТ) одлучило да све особе које долазе из Србије сместе у карантин.

“Уважавајући развој епидемиолошке ситуације у Републици Србији одлучено је да сва лица која у Црну Гору улазе из те државе од вечерас буду упућивана у карантин. Црна Гора остаје опредијељена да се не затвара за своје држављане, али стопа активних случајева у Републици Србији, поготово у подручју уз границу са Црном Гором, налаже најстрожи епидемиолошки надзор”, истиче се у саопштењу.

Како се додаје, “због тога лица која улазе у Црну Гору из Републике Србије до даљег неће бити упућивана у кућну самоизолацију већ искључиво у карантин у објектима које је држава одредила за ту меру”.

Констајујући да је епидемиолошка ситуација на северу земље сложена, Национално координационо тело за заразне болести одлучило је да се у осам општина, међу којим су Бијело Поље, Беране и Андријевица, рад угоститељских објеката обустави на седам дана.

У општини Пљевља се, као раније у Бијелом Пољу и Беранама, забрањују окупљања у затвореним и отвореним јавним местима, док су верске заједнице су обавезне да активности прилагоде актуелној епидемиолошкој ситуацији и да обреде обављају искључиво без присуства грађана.

Између осталог у Пљевљима се забрањује превоз у путничком моторном возилу више од два одрасла лица у истовремено, осим чланова заједничког домаћинства и особа која обављају редовне радне задатке, као и кретање и задржавање више од две особе на отвореном.

Обавезно је коришћење заштитних маски у затвореном и отвореном јавном месту, а забрањена су окупљања у становима особама које не припадају истом домаћинству.

НКТ је наложио да се је да се прекине рад вртића, као и да се до поноћи скрати радно време свих угоститељских објеката на целој територији Црне Горе.

“Мјера ће се примјењивати у наредних неђељу дана, након чега ће, на основу анализе учинка мјере и епидемиолошке ситуације, бити одлучено да ли ће примјена мјере бити продужена”, саопштено је из Владе Црне Горе.

Одлучено је да се дозволе за боравак странаца у Црној Гори, које су истекле, сматрају важећим до 30. септембра 2020. године уколико особа на које се дозвола односи задовољава све остале законом предвиђене услове.

За среду је, како је саопштено из црногорске Владе, заказан састанак представника НКТ-а, Државне изборне комисије, надлежних државних институција и невладиних организација које се баве изборним условима, на тему мера које је потребно донети како би на предстојећим изборима био омогућен неометан изборни процес у околностима проширене инфекције коронавирусом.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here