Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Лек против ковида-19 је готов и плод је истраживања немачке фирме Формикон. Сада се циља на брзо одобрење у хитним случајевима. Али то брзо ће вероватно бити тек за годину дана али је и то добра вест.

Имајући у виду најновију еуфорију око вакцина, готово да се могао стећи утисак да је потрага за лековима за лечење људи који су већ озбиљно оболели од ковида-19, била ниже на листи приоритета како истраживача тако и политичара.

Али, ефикаснија средства против ковида-19 неопходнија су него икад. Институт Роберт Kох из Немачке пријавио је у среду рекордни број од 590 смртних случајева у једном дану. До сада је само у Немачкој више од 20.000 људи умрло од вируса или са њим.

И зато, мада се сада највише говори о вакцини, умирујуће је што се и истраживање лекова против ковида-19 одвија у пуној брзини, мада у позадини.

Биофармацеутска компанија Формикон, са седиштем у месту Планег-Мартинсрид у близини Минхена у Баварској, пре пар дана изненадила је све – вестима да блокатор вируса короне који је та компанија развила под називом ФИБ207 може у потпуности да спречи заразу ћелија.

Kао главну тачку уласка у људске ћелије САРС-ЦоВ-2 и други коронавируси користе АЦЕ2 рецептор на површини ћелије. Управо ту се активира Формиконов фузијски протеин за антитела, који се ефикасно везује за САРС коронавирусе.

“То значи да пацијенти који су тешко оболели од ковида-19 и који су у болници имају могућност лечења. За сада не постоји лек који је довољно ефикасан за ове пацијенте”, наглашава шеф Формикона Kарстен Брокмајер.

Аналитичар Дејмијен Чоплејн говори о “добрим вестима”. Таква “изврсна заштита” путем активног састојка, чак и од мутација, тренутно не постоји ни код вакцина нити других терапијских антитела у развоју.Први разговори са Европском агенцијом за лекове ЕМА и америчким органом за одобрење лекова ФДА требало би да се одрже „почетком првог квартала 2021.”, објашњава генерални директор Формикона Брокмајер – и зато се хитном одобрењу нада почетком 2022. године.

Веровати да такав лек тада више нец́е бити потребан, био би врло исхитрен закључак. Јер, биће потребне године да вакцинација 50 до 60 процената укупне популације широм света – уопште буде у домену могуц́ности.

“Чак и за десет година ће постојати значајан број људи који нису вакцинисани против ковида-19 или који ће се озбиљно разболети упркос вакцинисању”, наглашава Брокмајер. За ове људе тренутно не постоје могућности лечења. “Али ако успемо да смањимо стопу озбиљних облика ковида-19, вирус би био много мања претња.”

Антивирусни лекови попут Ремдесивира, у који су у почетку полагале велике наде, показали су се углавном неефикасним. А коктели против антитела као на пример они које у свом репертоару имају америчке компаније Риџенерон и Илај Лили одобравају се само пацијентима у раној фази болести.

Поред тога: антитела су усмерена против врло специфичних региона на површини вируса САРС-ЦоВ-2.

“Мала мутација је довољна да ове коктеле антитела учине неефикасним. С друге стране, ми блокирамо улазну капију коју вирус користи за продирање у ћелије. То нуди максималну заштиту од мутација. На тај начин спречавамо и будуће епидемије коронавируса”, каже Брокмајер.

Научнике широм света брине идеја да би САРС-ЦоВ-2 мутацијама могао да постане отпоран на вакцине и лекове. Дански институт за серум је недавно известио да су се код визона на фармама створиле нове варијанте вируса којима су заразили и људи.

Истраживачи претпостављају да би се у случају мутација, иРНK вакцине попут оних немачког произвођача Бајонтека могле врло брзо прилагодити, јер су засноване на принципу коцкица за слагање.

“Али такође се мора рећи: свака промена на оваквој вакцини мора наравно поново клинички да се испита. Опет пролази много времена”, рекао је виролог Kристијан Дростен у новембру.

Формикон хоће “брзо одобрење за хитне случајеве”

Утолико боље што Формикон сада циља на “брзо одобрење у хитним случајевима” свог лека против ковида-19. Међутим, то “брзо” је релативно.

„Српска стварност“ / Ј. С. /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here