Mesto za reklamu

03.02.2019.

Директор Канцеларије Владе Србије за КИМ Марко Ђурић позвао је данас међународну заједницу да не дозволи спровођење закона о статуту рударског комбината „Трепча“, који је ноћас усвојила приштинска скупштина, наводећи да би то имало исте последице по дијалог као и „антицивилизацијске таксе“ за робу из Србије.

Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије рекао да је парламент у Приштини под окриљем ноћи донео закон о статуту „Трепче“ којим се отима стрaтeшки комбинат који упошљава 3.500 радника.

„На делу је наставак покушаја отимања и пљачке наше ’Трепче‘ из 2016. године. Нема сумње да је ’Трепча‘ један од стратешких ресурса и они који су се намерили да отму комбинат, намерили су се да пресеку витални доток егзистенције нашем народу“, рекао је Ђурић.

Он је упозорио међународну заједницу да би спровођење у дело статута „Трепче“ произвело последице по дијалог Београда и Приштине, као и таксе које је Приштина увела на производе из централне Србије.

На питање шта очекује од међународне заједнице имајући у виду да таксе још нису укинуте, Ђурић је подсетио на писмо америчког председника САД Доналда Трампа Београду и Приштини у којем је навео жељу за наставак дијалога, а Приштину је позвао да се суздржи од једностраних потеза.

„Шта је примена статута него нови једнострани потез? Ми ћемо у сарадњи са свим партнерима у међународној заједници и сталним чланицама Савета безбедности Русијом, Кином, али и САД разговарати и консултовати се на који начин да се оваква пракса не понавља“, рекао је Ђурић.

Он је навео да ће статут „Трепче“ сигурно бити тема ако у наредним данима буде одржана седница Савета безбедности УН о Косову.

„Сигуран сам да ће наши представници обавестити државе чланице о оваквим настојањима, а још једном упозоравам све да се не играју с овим зато што је то играње са ватром“, поручио је Ђурић.

„Српска стварност“ / србија.гов.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here