Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

У Београду је одржан 59. протест “Један од пет милиона” који је био посвећен сећању на убијеног Оливера Ивановића, лидера Грађанске иницијативе „Слобода демократија правда“.

Овонедељни, 59. по реду протест, почео је на Платоу испред Филозофског факултета у Београду, а уместо обраћања говорника, као што је била пракса до сада, почео је емитовањем делова интервјуа Оливера Ивановића са разгласа.

„Након две године ми још увек не знамо налогодавце тог догађаја (убиства Оливера Ивановића), али нас свакога дана подсећају на то коме све смета другачије, слободно, демократско размишљање какво је Оливер имао“, саопштили су организатори.

Организатори су позвали учеснике шетње да понесу свеће „као подсетник да се овако нешто не сме никада поновити“, као и да свећу за Оливера Ивановића упале у Храму Светог Саве.

„Пре тачно годину дана Покрет #1од5милиона организовао је шетњу за Оливера Ивановића, али су врата Храма Светог Саве остала закључана за грађане, плато испред Храма ‘остао је без струје’, а поред ожалошћених грађана су вршене тонске пробе за сутрашњи наступ Вучића и Путина (посету Путина Београду, прим. аут). Вечерас ће се протестна колона такође завршити испред Храма Светог Саве, али ће овај пут његова врата бити широм отворена за све грађане који буду желели да уђу, упале свећу и још једном се подсете великог Оливера Ивановића“, саопштили су организатори протеста.

Оливер Ивановић убијен је пре две године, 16. јануара 2018. године испред страначких просторија у Северној Митровици. Истрага о његовом убиству покренута је на Косову и у Србији. За ово убиство косовско Специјално тужилаштво пред Основним судом у Приштини подигло је оптужницу 2. децембра 2019. против шест лица, од којих су двојица у бекству.

Према саопштењу одлазећег косовског министра правде Абељарда Тахирија из августа прошле године, главноосумњичени за убиство је Милан Радоичић, један од лидера Српске листе, политичке странке која је на превременим изборима освојила највише места намењених за српску мањину у Скупштини Косова.

Председник Србије Александар Вучић је у новембру 2018. године за Радио-телевизију Србије рекао да Милан Радоичић није убио Оливера Ивановића и да „то српска полиција од данас може са пуном сигурношћу да тврди“.

Антивладини протести “1 од 5 милиона“ трају више од годину дана, а одржавају се сваке суботе. Почели су 8. децембра 2018. године под паролом “Стоп крвавим кошуљама”. Непосредан повод окупљању био је напад на лидера опозиционе „Левице Србије“ Борка Стефановића уочи скупа у Крушевцу, крајем новембра те године.

Колона која се упутила ка храму Светог Саве креће се преко централних градских улица, Теразија и Краља Милана. За разлику од досадашњих протеста, шетњу не прати музика.

Ови протести под паролом “1 од 5 милиона” одржавају се до данас, а након изјаве председника Србије Александра Вучића који је коментаришући протесте поручио: „Нек’ вас се скупи и пет милиона, ниједан захтев нећу да испуним”.

 „Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here