Mesto za reklamu
  1. дец 2018.

Манастирско братство Хиландара – царске лавре на Атосу свечано је обележило славу.До светковања Ваведења Пресвете Богородице вредно се радило на обнови објеката страдалих у пожару 2004. Обновљени су Пирг Светог Ђорђа и Звонара.

Комплекс најзначајнијег српског манастира, Хиландара, четрнаест година после катастрофалног пожара, добија нови изглед. Обновљено је више од седамдесет одсто изгорелог дела древне лавре.

“Пред славу усељен је Бели конак. Он је завршен а завршена је и кровна конструкција изнад трпезарије. Пошто је она исељена направљен је нови објекат да се премости период док траје реконструкција трпезарије. Сада смо у процесу завршетка радова на централној котларници чиме ће се избећи да се дрво уноси у манастир већ ће све бити решено транспортом ван Хиландара”, наводи члан Стручног савета за обнову Манастира Хиландара Ненад Шекуларац.

Реконструкција Хиландара, вишестолетног источника литургијског живота Срба православаца, сложен је посао. Влада Србије је главни донатор обнове Немањићке задужбине на Атосу. Помажу и Српска православна црква и свесрдно верујући народ.

“Следеће године да кренемо реконструкцију игуменарије и дохије. Објекат трпезарије ј почео да се ради јер је била потребна хитна обнова и санација тог објекта”, каже Шекуларац.

Упоредо са архитектонском обновом изгорелих објеката, Манастир Хиландар се и духовно обнавља. Тако овај православни светионик који је уз Свету Гору део историје и културесвета, све више привлачи ходочаснике. Светињу походе не само верујући и у време Божићног поста.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here