Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Грађани и активисти предвођени члановима иницијативе “Крени–промени” протестовали су испред зграде Председништва Србије у Београду захтевајући доношење закона којим ће бити забрањено истраживање и ископавање бора и литијума у целој Србији. Протест под називом “Србија није на продају” почео је у 19 сати испред зграде Председништва Србије у Београду, одакле су окупљени грађани и активисти кренули у шетњу према Влади Србије. Лидер иницијативе “Крени-промени” Саво Манојловић  изјавио је уколико се не усвоји њихови захтви до избора можда избора неће ни бити.

Улица краља Милана била је блокирана у делу између Старог двора и Председништва, а саобраћај је због протеста преусмерен од Теразија према Народној скупштини.

Захтев због којег су се грађани окупили је доношење закона којим ће бити забрањено истраживање и ископавање бора и литијума у целој Србији.

Уколико захтев не уђе у Скупштину Србије, према најави лидера иницијативе “Крени–промени” Сава Манојловића, следи опструкција избора у виду блокада и других видова грађанске непослушности.

Из “Крени–промени” у том случају најављују и позив осталим еколошким удружењима и опозиционим странкама да се удруже око измене закона и забране експлоатације и ископавања литијума и бора у целој Србији, а не само у долини Јадра.

Саво Манојловић: Србија није за продају

“Не знамо ко ће бити следећи премијер, не знамо да ли ће бити избора, али знамо да неће бити Рио Тинта у Србији”, рекао је лидер Иницијативе „Крени промени“ Саво Манојловић.

Саво Манојловић је рекао да су се људи сложно устали против Рио Тинта и да се забрани ископавање литијума на нивоу целе Србије.

„Рекли су нам пре годину дана да на прсте једне руке могу да се наброје успешне кампање против рударских компанија. Има научника који су својом чашћу рекли Србија није на продају. У Недељицама су рекли људима да не могу да се супротставе сили какав је Рио Тинто. Небојша, Златко и други рекли су ово је наша земља не можете је продавати“, навео је он.

Манојловић је поручио да Србија није на продају.

„Србија није на продају. Ми нисмо племе и ово није земља где ће страни амбасадори да се договарају са поглавицама. Ми хоћемо да ово постане земља поносних људи, земља у којој се поштује закон и устав. Тражимо да се пре избора донесе један члан Закона, 4а. Оно што важи за Јадар важиће за целу Србију. Ако не донесу ту одредбу, вратиће Рио Тинто на мала врата и тузице Србију и узети нам новац. Оптужују нас да смо експоненти страних сила, а ово је сада питање части. Нико није шетао и излазио на аутопут да уместо Рио Тинта долазе друге компаније“, рекао је Манојловић.

„Неће мерило патриотизма бити дезертери. Да, и Косово је Србија и Ваљево и Пожега су Србија. Неће се ископавати бор и литијум. Нећемо литијум! Наредне недеље организоваћемо изјашњавање, на платформи „Крени промени“, свих еколошких организација. Понудићемо опције: уколико се не донесе ово, биће опструкције избора, неће их бити. Друго, јавно ћемо спроводити јавну кампању против Рио Тинта. Политичари се неће извући док не очисте ово из Србије. Не знам ко ће бити премијер или председник, али Рио Тинто се неће вратити. До победе Београде“, закључио је Манојловић.

   Академик САНУ Ненад Костић, наш познати професор хемије поручио да је мали удео минерала Јадарит у тлу Јадра и залаже се против присуства Рио Тинта у Србији и ископавања литијума:

„Председник Србије говори као да се испод те земље налази елемент кога само треба да ископамо. Стварност је другачија. У тлу Јадра је мали удео минерала јадарита. Копање би тражило 1000 тона концентроване сумпорне киселине. Иза рудника би остале штетне јаловине које би загађивало генерацијама. Нема зеленог рударства у стварности, зелене су само ливаде и пашњаци“, истакао је академик Костић, додајући да је мораторијум најбоље решење.

“Најбољи поступак је мораторијум. Нека мештани Јадра наставе лепо да живе и раде своје послове. Ако компаније развију безопасне технологије мозда ћемо их и изабрати”, подвукао је академик Никола Костић.

Кристина Урошевић (Крени промени): Борба против Рио Тинта је постала наша свакодневица

„Као мала ишла сам код бабе и деде на село где смо бирали малине. Сећам се слике црнила које сам видела из Аустралије, а то је направио Рио Тинто. Наша борба кренула је пре годину дана и нико од нас није имао дилему, борба против Рио Тинта постала је свакодневица. Настали су покрети против те компаније и већ су стигли резултати. Власт је најавила укидање лиценци за ову компанију али ова утакмица није готова. Уплашени су људи из околине Ваљево где је Еуро литијум већ почео да прави бушотине. Знам да је хладно али позивам све да буду истрајни док се литијум и бор не забране“, рекла је Кристина Урошевић из организације „Крени-промени“.

Саво Манојловић је на крају запретио: Ако се не забрани ископавање литијума, неће бити избора

Директор кампање “Крени Промени” Саво Манојловић поручио је на протесту испред Председништва да ће организовати блокаде за време избора и да ће можда опструирати читав процес.

„Сматрамо апсолутном лажи ово што се ради, не можемо да кажемо терамо Рио Тинто. Никаква јавна расправа уређена, за 24 сати може да се реши ово. Не знамо ко ће бити премијер или председник, али знамо да неће бити Рио Тинта“,рекао је Манојловић на почетку протеста“, додајући да постоје две опције.

„Можда ћемо и опструирати изборе. Организоваћемо блокаде ако треба и за изборе“, подвукао је он.

Протест грађана и активиста почео је у 19 сати испред зграде Председништва, а све догађаје са данашњег скупа можете пратити уживо на нашем порталу.

„Српска стварност“ / Агенције, Фото: Драган Мујан, РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here