Mesto za reklamu
  1. 05. 2020.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас да ће пензионери, студенти и запослени чија је плата мања од 70.000 динара моћи од среде, 13. маја, да аплицирају за коришћење нових 400.000 ваучера за одмор у Србији.

Љајић је, на представљању нове летње промотивне кампање “Изабери своју авантуру, види Србију” у Земуну, рекао да је то уједно и позив угоститељима и хотелијерима да се пријаве за прихватање гостију са ваучерима.

Према његовим речима, таквих је до сада 1.500, а очекује се да ће нови угоститељи и хотелијери који ће се пријавити бити из Београда и Новог Сада, јер су то нови градови у којима се ваучери могу користити.

Осим тога, новина у односу на прошлу пријаву за ваучере јесте да је повећан обухват људи који могу да се пријаве, а међу њима су студенти и они чија су примања мања од 70.000.

До сада је лимит за запослене био 60.000 динара, објаснио је Љајић и додао да студенти неће моћи да користе ваучере у месту пребивалишта и месту где студирају, како би се, с једне стране, спречиле злоупотребе, а са друге, омогућило студентима да путују широм Србије.

Он је изразио уверење да ће тих 400.000 ваучера значајно продужити туристичку сезону, те да она неће бити ограничена на два или три летња месеца, већ да ће потрајати до краја године.

Тиме ћемо бар делимично смањити штету која ће настати због мањег броја међународних путовања, рекао је Љајић.

Потпредседник Владе је пренео да су процене да ће у првих пет месеци штета у Србији због смањеног броја међународних путовања бити око 300 милиона евра, а на годишњем нивоу могла би да достигне и око милијарду евра.

Он је додао да се, према проценама Светске туристичке организације, штета у овом сектору мери на 910 милијарди евра.

У погледу међународних путовања ова година је реално изгубљена и све што ће се дешавати до краја године то ће бити покушај да се та штета смањи, рекао је Љајић.

Према његовим речима, Србија је у прва три месеца имала за осам одсто мањи број долазака туриста него у истом периоду прошле године, додајући да у поређењу са међународним дешавањима, наша земља стоји “мање лоше” од других.

Проценат међународних путовања пао је за 22 одсто, a код нас је тај проценат осам одсто. Март нам је ту покварио све, јер смо у прва два месеца имали раст већи од 24 одсто, онда је март пао на 56 одсто због кризе, објаснио је Љајић.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here