Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У недељу, 2. јуна 2019. године, у Парохијском дому Српске православне цркве у Љубљани одржаће се Оснивачка скупштина нове кровне организације српске националне заједнице у Словенији – Савеза Срба Словеније.

Тренутно је у Словенији активно 30 српских друштава, од којих велика већина подржава оснивање нове, јединствене, кровне организације – Савеза Срба Словеније, сазнајемо од Марка Сладојевића, председавајућег Радне групе за организацију и оснивање “Савеза Срба Словеније”.

Основни циљеви Савеза Срба Словеније биће неговање блиских пријатељских односа између словеначког и српског народа, промовисање одличних културних, привредних и других односа између Словеније и Србије, већег доприноса Срба заједничком животу, уз очување српске културе и језика, као и одржавање веза са матицом.

Оснивањем Савеза, српска заједница у Словенији ће такође добити јединствену кровну организацију, која ће легитимно заступати њене интересе у Савету Владе Републике Словеније за питања националних заједница-припадника бивше СФРЈ.

На Оснивачку скупштину су, поред друштава оснивача, позвани и представници Републике Србије, Републике Словеније и Републике Српске, митрополит загребачко-љубљански др Порфирије, свештеници из црквених општина Српске православне цркве у Словенији, истакнути привредници, спортисти, културни и научни радници и други угледни грађани који живе у Словенији.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here