Mesto za reklamu
  1. 11. 2018.

Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић говорио је на свечаном отвaрању „Недеље српског филма“ у Пекингу, на којој ће бити приказано пет одабраних филмских остварења.

Ову досад најобухватнију презентацију српске кинематографије у Кини заједнички су организовали „Beijing 8th Film“ и Филмски центар Србије, уз подршку Министарства културе и информисања и Министарства спољних послова, као и Амбасаде Србије у Пекингу.

Манифестација је започела пројекцијом филма „Енклава“, којој је присуствовао и редитељ Горан Радовановић, док ће наредних дана, у седам пекиншких биоскопа, бити приказана и следећа остварења: „Анплагд“ Младена Ковачевића, који ће се такође појавити пред кинеском публиком, „Бићемо прваци света“ Дарка Бајића, „Споменик Мајклу Џексону“ Дарка Лунгулова и „Кад љубав закасни“ Ивана Стефановића.

Настоjали смо да представимо различитост савременог српског филма – богатство филмског израза, занимљиве теме, филмове коjи су изазов и за публику и за критику, рекао је Вукосављевић и додао да ће се и даље интензивно радити на промовисању наше кинематографије и Србије као повољне локације за снимање филмова.

Он је навео да је овог лета снимљен први кинески филм у Београду –„Belgrade escape“, у режиjи Ванг Жонгјана, с кинеском звездом Едрју Каи Лином, али и познатим српским глумцем Драганом Мићановићем у главним улогама.

Вукосављевић је истакао да је тај редитељ изабрао Београд за снимање због вибрантног духа града, изазовне атмосфере и одличних услова за снимање коjе нуде српски филмски професионалци.

Министар је скренуо пажњу и на пореске олакшице којима Влада Србије подстиче инострану филмску индустрију, као и на чињеницу да се, након потписивања Меморандума о сарадњи у области филма између две земље, већ припрема прва српско-кинеска копродукција, по сценарију „Кинески без муке“ Мирослава Момчиловића.

Још 2016. године су уведенe пореске олакшице коjе омогућавају повраћаj средстава уложених у снимање у Србиjи до 25 одсто. Београд и Србиjа поново постају привлачна локациjа за снимање филмова, као што су то били и пре пола века, закључио је он.

Помоћница министра за савремено стваралаштво и креативне индустрије Ивана Дедић разговарала је са замеником кинеске филмске администрације о сарадњи у области кинематографијe, са посебним освртом на организацију Дана кинеског филма у Београду.

Она је упутила позив да кинески уметник буде члан жирија следећег београдског Међународног филмског фестивала ФЕСТ-а.

Дедић и помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културног наслеђа и уметности Дејан Масликовић састали су се са замеником министра за радио и телевизију НР Кине Фан Веипингом, са којим су договорили размену научних и уметничких програма између јавних сервиса двеју земаља, наводи се у саопштењу Министарства културе и информисања.

Српска стварност“ / владасрбије.рс /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here