Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Четрнаести Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф почео је вечерас на веб адреси kustendorf.online и трајаће до 25. јануара 2021. године.

Уз кратко подсећање на претходне фестивале, а затим уз слике празног села у коме домаћину фестивала Емиру Кустурици, једино друштво прави мачак Гарфилд, отворен је 14. Кустендорф.

„Надајмо се да ћемо овај тип Фестивала, овај тип филмова, и филмове које покушавамо да снимимо, моћи да развијамо и у будућности.“ – рекао је Емир Кустурица на отварању и додао: „Ово је један од фестивала који ће рекреирати расположење и идеју да је филм већи од живота, да је одлична могућност да сврстамо и да ваљано направимо квалитетну паралелу између онога шта је егзистенцијално, политичко, историјско, као и између свих позиција које је човечанство могло имати у прошлости, а које ћемо имати у будућности.“

У оквиру отварања, приказан je рођендански омаж глумици Феј Данавеј као и документарни филм „Јунаци нашег времена“, Емира Кустурице.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања, Маја Гоjковић, у поруци коју је послала гледаоцима фестивала, рекла је да је Кустендорф по свом карактеру и шарму, један од најзначајнијих фестивала не само у Србији, већ и у свету.

           „Министарство културе и информисања подржава фестивал од самог оснивања свесно огромног значаја који он има на плану међународне сарадње, афирмације филмске уметности, промоције Србије као земље културе али и могућности коју пружа неафирмисаним ауторима да се сретну, упознају, разговарају са великанима филма, да стекну нова знања и касније их примене у пракси.“ – рекла је министарка Маја Гојковић и за крај свог обраћања, уз поруку да је фестивал отворен, поручила: „На крају, подсетила бих оне у такмичарској селекцији и све друге учеснике фестивала да иако је лав краљ животиња, медвед симбол снаге, палма мира и победе, ипак је јаје симбол новог живота.“

Представљајући жири фестивала који чине: Aличе Рорвахер, италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске као и директор фотографије Мишел Аматје који ће одлучити о награди за најбољу фотографију, Емир Кустурица рекао је члановима жирија: „Чини ми се да смо сад већ лансирани на другу планету и да је наша конверзација окарактерисана тиме што нисмо у могућности да се видимо у реалном времену. Надајмо се да је ово последњи пут, али песимистички део мене ми говори да ће ово бити будућност. Оно шта се налази испод напада је здрав разум који креирамо гледајући филмове заједно, и који креирамо живећи у овим условима комуникације.“

Разговор са члановима жирија је завршен поруком да су нам свима за истински доживљај филма који се гледа, потребни људи око нас како би се осетиле вибрације и осећај заједнице уз веру да ће следеће године гледање филмова бити у далеко бољим условима, а да ће млади људи регенерисати и у своје руке преузети замисао кинематографије, као што је некада била.

У оквиру такмичарског програма, првог дана фестивала било је приказано пет филмова и четири разговора Емира Кустурице са ауторима. Приказани су филмови „Одлутала“, Уне фон Мајдел из Немачке, филм „Нина“, младог аутора из Бугарске, Христа Сименова, филм „Киша“, Пјотра Милчарека из Пољске, као и филмови Петра Пешута из Србије „За Вaсоту“ и „Рио“ Жењe Казанкинe из Русије.

У оквиру програмске целине „Савремене тенденције“, приказан је филм Андреја Кончаловског „Драги другови!“ (Дорогие товарищи!), као и разговор режисера са Емиром Кустурицом. У оквиру „Ретроспективе великана“, емитована је прва епизода серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице.

Двадесет два краткометражна филма домаћих и иностраних аутора такмичиће се за златно, сребрно и бронзано јаје. До краја фестивала, у оквиру програма „Савремене тенденције“ биће приказани: филм „Венди“ (Wendy) редитеља Бена Зејтлина, затим добитник награде филмских критичара на филмском фестивалу у Венецији, филм „Госпођица Маркс“ (Miss Marx) редитељке Сузане Никјарели и филм „Каменоломац” (Spaccapietre) редитељског двојца који чине Ђанлука и Масимилијано Де Серио. У понедељак, 25.01. биће приказан последњи филм прослављеног редитеља Ким Ки Дука „Растварање“ (Din) који ће пратити разговор Емира Кустурице са Динаром Жумагалијевом која је продуцирала овај филм и у њему играла главну улогу.

У оквиру програмске целине РЕТРОСПЕКТИВА ВЕЛИКАНА биће приказане четири епизоде серије „Била једном једна земља“ Емира Кустурице.

  1. Кустендорф одржава се у организацији продукцијске куће Раста интернешнел и под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и Мећавник града.

„Српска стварност“ / „Искра“ /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here