Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

У Меморијалном парку холокауста у Бруклину у Њујорку, 19. маја, откривенo је спомен обележје страдалима у комплексу логора смрти хрватских усташа Јадовно – Госпић – Паг.

Споменик је постављен као плод сарадње Истраживачког института Јасеновац из Њујорка и УГ Јадовно 1941. из Бање Луке.

  Обраћање Данијела Симића на откривању Спомен камена у Бруклину, САД

Идеја да се на северноамеричком континенту постави обележје за страдале, родила се још 2013. године, када су представници УГ Јадовно 1941. из Бање Луке боравили у Њујорку, где је том приликом отворена изложба „Моје Јадовно”.

“Имали смо великих проблема, јер је амбасада Хрватске чинила све да то спречи. Због тих притисака, одустали смо од навођења тачног броја жртава. Формулација „више хиљада” је свакако истина, али од тога свакако је битније да смо након шест година ипак успели да добијемо све дозволе и споменик је данас пред нама. Овом приликом износим приедлог да сљедећи спомен-камен у овом парку, понесе име логора Земун, односно Старог сајмишта”, рекао је на отварању Бари Литучи, директор Истраживачког института Јасеновац.

Постављању споменика присуствовао је и један од иницијатора, Дени Новак, чије су мајка и тетка убијене на острву Пагу, вицеконзул Србије Драган Ковачевић, те Срби и Јевреји који живе у Њујорку и САД.

“Овај споменик је још једна спона између српског и јеврејског народа, који је Независна Држава Хрватска прогласила нижом расом. Нама који на очувању сјећања на логор смрти Јадовно радимо на терену, у данашњој Хрватској, овај догађај је од посебног значаја. На острву Паг, обновили смо меморијалну плочу уништену у рату 1991-1995. Она је након тога још два пута уништавана, а да нико није ухапшен. Надамо се да ће у земљи слободних и дому храбрих, овај споменик бити сигуран, те ће овај примјер из Њујорка слиједити и српске државне творевине”, нагласио је Данијел Симић, представник УГ Јадовно 1941.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here