Mesto za reklamu
  1. 02. 2020.

Aвион у којем се налази први део система за противваздухопловну одбрану “панцир С1”, које Србија набавља од Русије, слетео је на аеродром “Пуковник-пилот Миленко Павловић” у Батајници.

“Ан-124 Руслан”, регистарских ознака РА-82038 полетео је данас са московског аеродрома “Внуково”. Пошто је заобишао Украјину, преко Црног мора и Бугарске стигао је у Србију и слетео на аеродром “Пуковник-пилот Миленко Павловић”.

ПВО систем “панцир С1”

Министар одбране Александар Вулин истакао је да набавком дефанзивног наоружања, јединог таквог у региону, Србија наставља са јачањем своје одбрамбене моћи и увећањем потенцијала одвраћања.

“На овај начин додатно се снажи наша способност да будемо и останемо војно неутрални, што је темељно безбедносно опредељење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, као и наше Владе и Скупштине”, нагласио је Вулин, саопштило је Министарство одбране.

Спутњик је навео, позивајући се на своје изворе, да се у авиону налазе прва два од шест система за противваздухопловну одбрану “панцир С1”, које Србија набавља од Русије.

Иначе, бугарски медији су пре два дана јавили да је та земља дозволила прелет руског авиона са системом “панцир”.

Истим типом транспортног авиона, који је један од највећих на свету, у Србију су допремљени и хеликоптери и мигови из Русије, као и систем С-400 за вежбу “Словенски штит 2019”.

Споразум за набавку једне батерије “панцира”, коју чини шест система, закључен је прошле године.

“Панцир С” је хибридни топовско-ракетни систем који обједињује ракете земља-ваздух, два топа калибра 30 милиметара, осматрачки и нишански радар, као и оптички блок за надзор и управљање паљбом.

Основна намена је заштита важних тачака као што су аеродроми, командна места, комуникацијска седишта…

Наменски је прављен за гађање циљева на висинама од нула до 15.000 метара висине и 20 километара даљине, и то вођеним ракетама и топом са великом брзином гађања.

Шансе за “пролаз” дронова, крстарећих ракета, противрадарских пројектила и нисколетећих авиона су веома мале.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here