Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

У Културном центру Србије у Паризу 28. новембра биће отворене изложбе Завода за заштиту споменика културе града Београда “Споменик захвалности Француској обнова” и “Модерна Београда – архитектонска баштина престонице”. Изложбе ће бити отворене до 1. фебруара 2020. године.

Изложба „Споменик захвалности Француској обнова” представља завршницу пројекта на извођењу радова на рестаурацији и санацији Споменика захвалности Француској у Београду, делу знаменитог уметника Ивана Мештровића и сарадника, пише у саопштењу Завода за заштиту споменика културе града Београда.

Пројекат обнове, први пут након 88 година од откривања споменика, реализовао је Завод за заштиту споменика културе града Београда у периоду од марта до септембра 2018. године, на основу споразума Влада Републике Француске и Републике Србије.

Реализацију пројекта обнове споменика, а потом и изложбе партнерски је пратила Амбасада Француске у Београду. Имајући у виду да је београдска јавност имала прилике да види комплексност радова на рестаурацији и санацији, намера је да се исти представе и француској публици, која је својим донацијама значајно допринела да наша национална баштина буде обновљена и истовремено укаже на заједничке напоре две државе да обнове културно наслеђе Србије и трајни симбол француско-српског пријатељства. Посетиоци ће имати прилику да виде и два позитива од гипса на основу којих су клесани нови рељефи на постаменту, као и филм посвећен Споменику захвалности Француској.

Изложба „Модерна Београда – архитектонска баштина престонице”, први пут је приказана у години европског културног наслеђа као централни део програма Завода за заштиту споменика културе града Београда у оквиру манифестације Дани европске баштине 2018. у Београду.

Намера је била да укажемо да архитектонско наслеђе Београда дели заједничке вредности и трајање са европским културним наслеђем. Приказујући изложбу париској публици желимо да скренемо пажњу да је француски уметнички и архитектонски рафинман имао одјека у српском градитељском наслеђу, а континуирани и вишеслојни српско-француски односи неговани у свим областима друштвеног и уметничког стваралашта.

На изложби која је пред публиком биће приказана значајна остварења уписана у национални регистар културног наслеђа и она номинована за тај статус. Посетиоци ће имати прилику и да виде макете Универзитетске дечје клинике и Куће доктора Ђурића, као и филм посвећен Астролошкој опсерваторији и оригиналне цртеже Аграрне банке и Игуманове палате.

Изложбе ће бити отворене до 1. фебруара 2020. године у Културном центру Србије у Паризу.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here