Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Патријарх српски г. Порфирије примио је данас вође Демократског фронта, Андрију Мандића и Милана Кнежевића, и истакао да високо цени њихову личну и жртву целог верног народа у Црној Гори у борби против “неправедног и дискриминаторског” Закона о слободи вероисповести.

Како је саопштено из СПЦ, Порфирије је истакао да се “отпор у покушају отимања светиња и друге црквене имовине стопио са борбом за очување идентитета, православне вере, српског народног имена и културе и да је све што је наш народ тих месеци чинио у Црној Гори, предвођен Црквом, задивљујуће”.

Српски патријарх је нагласио и да истицање помало занемарене улоге његовог претходника у мирном и повољном разрешењу ове кризе види као сопствену обавезу, посебно имајући у виду да је са патријархом Иринејем, како је казао, водио дуге разговоре о положају Српске Цркве и српског народа, како на Косову и Метохији, тако и у Црној Гори, и да по тим питањима, у свему наслеђује став који је Црква кроз Сабор и Синод већ утврдила.

СПЦ наводи да су гости честитали Порфирију на избору на трон поглавара Српске Православне Цркве и изразили задовољство што он сада као патријарх, а и раније као митрополит загребачко-љубљански у јавним обраћањима увек упућује подршку и изражава бригу за положај српског православног народа у Републици Црној Гори.

Лидери Демократског фронта су обавестили Патријарха о решености њихове коалиције да после измена Закона о слободи вероисповести, предузму даље политичке и законодавне активности које ће, у складу са европском, али и добром праксом у Србији, још прецизније утврдити значај и улогу СПЦ у савременом црногорском друштву.

Саговорници су се сагласили да је слободно изјашњавање на предстојећем попису становника у Републици Црној Гори од највиталнијег значаја и за СПЦ и за државу, и изразили уверење да ће се тај важан догађај, први пут после Другог светског рата, одвијати у демократској атмосфери, наводи се у саопштењу Информативне службе СПЦ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here