Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Министарство културе и информисања Владе Републике Србије саопштило је да је на данашњој седници Владе за в.д. управника Народне библиотеке Србије именован књижевник Владимир Пиштало,

У саопштењу се наводи да је Пиштало дипломирао на Правном факултету Универзитета у Сарајеву, након чега је стекао звање мастера на Одсеку за америчку историју Универзитету у Њу Хемпширу, где је и докторирао.

Предавао је на колеџу Бекер у Масачусетсу, на Универзитету у Београду и на Универзитету у Њу Хемпширу.

Добитник је бројних награда међу којима су: „Меша Селимовић“ за збирку есеја „Значење џокера“ (2020), „Григорије Божовић“ за роман „Сунце овог дана“ (2019), „Кочићево перо“ за роман „Венеција“, као и награде за најпродаваније књиге у Србији, за романе „Венеција“ (2011) и „Тесла, портрет међу маскама“ (2009).

Добио је и награду за најчитанију књигу у библиотекама Србије (2009), Нинову књижевну награду за роман „Тесла, портрет међу маскама“ (2008) и многе друге.

Иза себе има богато радно искуство: од 2019. године председник је Културног форума Европског покрета у Србији, а од 2017. уредник је Пројекта књижевних приказа, Српске студије, док је од 2010. године координатор групе за програм „Дијалог цивилизација: друштвени конфликт на Балкану“ Универзитета Нортистерн.

Био је руководилац пројекта „Одрживост и култура“ на Институту за одрживост Универзитета у Њу Хемпширу, уредник часописа „Књижевна реч“ и „Дело“, писао је сценарија за ТВ Београд и био је виши уредник у недељнику „Железничке новине“.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here