Mesto za reklamu

29.04.2021.

Национална банке Швајцарске је објавила да ће 30. априла 2021. године повући из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка. Из Народне банке Србије тим поводом обавештавају да ће, имајући у виду кратак временски период од најаве швајцарске централне банке (28. април) и датума када ће новчанице бити повучене из оптицаја (30. април), омогући грађанима додатни временски период да код пословних банака изврше замену предметних новчаница без накнаде.

Пословним банкама ће бити омогућено да код НБС без накнаде могу заменити новчанице осме серије швајцарског франка.

“Процењујући да један број грађана још увек није заменио/продао поменуте новчанице, НБС ће од банака примати ове новчанице без уобичајене накнаде за замену новчаница ефективног страног новца повучених из оптицаја, закључно са 31. мајем 2021. године”, наводи се у саопштењу.

На тај начин, банкама и овлашћеним мењачима ће бити омогућено да такође без накнаде од грађана примају новчанице осме серије швајцарског франка на девизне рачуне, откупљују их или врше замену за новчанице девете серије швајцарског франка.

Из НБС напомињу да након повлачења из оптицаја новчаница осме серије швајцарских франака 30. априла 2021, банке у Србији могу, али нису у обавези да врше замену/откуп истих, што се односи и на овлашћене мењаче у нашој земљи, а у случају да то чине самостално одређују услове замене/откупа.

Грађанима се препоручије да полагање на девизни рачун, продају за динаре или замену за девету серију новчаница швајцарског франка обаве што пре, не чекајући крајњи рок јер ће банкама бити потребно извесно време за предају тих новчаница НБС, што значи да ће и банке и овлашћени мењачи престати да их замењују и пре 31. маја о чему ће самостално одлучивати.

Након повлачења из оптицаја, новчанице осме серије швајцарског франка, као и раније повучене новчанице шесте серије, биће могуће заменити без временског ограничења на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху, као и у агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске.

Новчанице повучене из оптицаја могу се послати и поштом на адресу централне банке Швајцарске, а износ који представља укупну номиналну вредност новчаница поднетих за замену уплаћиваће се на рачун подносиоца, прецизира се у саопштењу НБС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here