Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Посланици црногорског парламента расправљају о Предлогу закона о слободи вероисповести или уверења и правном положају верских заједница. Вернике који су кренули на молебан ка Храму Светог Симеона зауставила је полиција на мосту испред зграде парламента у Подгорици, уз образложење да скуп није пријављен и да им зато пролаз није дозвољен. Премијер Душко Марковић позива на мир.

Већ на почетку заседања јасно је да расправа у црногорском парламенту неће проћи без тензија и тешких речи.

Молебан испред кордона полиције у Подгорици

Неколико стотина верника и они који се противе предлогу закона о слободи вероисповести од Саборног храма у Подгорици, где су се окупили, кренули су, како кажу, на молебан ка Храму Светог Симеона, али су заустављени на мосту испред зграде парламента, уз образложење полиције да скуп није пријављен и да им зато пролаз није дозвољен.

Свештенство је служило молебан испред кордона полиције на почетку моста.

Епископ Јоаникије рекао је да црква јесте за закон, али не, како је оценио, за предлог којим се отима црквена имовина.

Потпредседник Владе Зоран Пажин рекао је у парламенту да сматра важним да се поведе дијалог и о темељним друштвеним вредностима које закон штити и да се грађанима понуди јасан одговор на питање зашто је закон потребан Црној Гори.

Пажин је рекао да сматра једнако неприхватљивим вређења и негирање црногорског државног идентитета и онда кад се слави нестанак државе у име великосрпског национализма, и онда кад се Његош проглашава геноцидним писцем и кадa неодговорни државни службеници грубо увреде вернике СПЦ.

Посланик Демоса Миодраг Лекић рекао је да је доживео понижење на путу од свог стана према парламенту.

“Имао сам могућност да препливам ријеку, децембар је, одустао сам. Ишао сам неким другим путем и стигао. Расправа се дешава у атмосфери државног удара”, рекао је Лекић.

Радуновић: Ово није моја Црна Гора 

Славен Радуновић из ДФ-а истакао је да никакав полицајац не може посланике да заустави на путу до парламента где се одржава седница: “То може само у Сјеверној Кореји.”

Посланик исте странке Бранко Радуловић поручио је да “презире овакву Црну Гору”, наводећи да то није његова Црна Гора.

“Да сам ја на месту митрополита Амфилохија, рекао бих вам да је ово ‘Дан Д’, јер после овога више ништа није исто за Српску православну цркву”, рекао је парламенту посланик Демократског фронта Андрија Мандић.

Марковић: Апелујем да се према верницима не примењује сила

Црногорски премијер Душко Марковић узвратио је да је суштина да опозиција тражи повлачење закона.

Марковић је током расправе позвао МУП и припаднике полиције да се према народу и свештенству Митрополије црногорско-приморске не примењује сила и да се обезбеди мир за сваког појединца и породицу у Црној Гори.

Перовић: Црква је на суду доказала своју имовину

Ректор цетињске богословије Гојко Перовић сматра да је неко у Влади Црне Горе смислио да прескочи институције државе и судове.

Перовић је рекао за РТС да је било неколико судских поступака где је црква доказала своју имовину.

“Државне институције су свакоме давале могућност да потражи оно што сматра својим од онога што је црквена имовина”, додао је Перовић.

“Црква по том питању није изгубила ниједан спор, па је неко у Влади проценио да му је лакше нешто да отме законом или указом него да иде редовним судским путем”, нагласио је Перовић.

Марковић је рекао да је његово присуство у пленарној сали у најбољој намери да се допринесе дијалогу, те “да чујемо аргументе и видимо имају ли утемељења да мијењамо неке наше предлоге”.

“Полицајци данас нијесу против свештеника, већ у заштити институција на основу безбједносне процјене”, рекао је Марковић.

Душко Марковић управо разговара са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем о предлогу спорног закона, како је раније и најавио председник парламента Иван Брајовић.

Управа полиције саопштила је раније да ће, због могућих непријављених окупљања грађана, затворити поједине улице у ужем градском језгру у Подгорици.

Блокиран магистрални пут Беране – Бијело Поље

Како јавља РТЦГ, неколико стотина грађана блокирало је магистрални пут Беране – Бијело Поље у знак протеста због најављеног усвајања Закона о слободи вероисповести.

У међувремену формирале су се километарске колоне из оба правца код места Персина станица.

Челници Центра безбедности из Берана разговарају са грађанима како би уклонили блокаду.

Према последњим информацијама, верници СПЦ из Пљеваља и Жабљака блокирали су мост на Тари.

Окупљени грађани у близини моста певају “Ој Косово, Косово”.

Протореј Радомир Никчевић рекао је раније да нема разилажења док написмено не добију потврду да ће до 8. јануара да се одложи изгласавање Закона.

“Благосов патријарха”

На Фејсбук страници ДФ-а објављено је да су се лидери странке Андрија Мандић и Милан Кнежевић синоћ у Београду састали са патријархом Иринејом, који им је, како тврде, дао благослов.

Међутим, Београдска патријаршија и владика будимљанско-никшићки Јоаникије поручили су да лидери ДФ-а имају благослов српског патријарха да бране свој став у парламенту, а не на улици.

Митрополија црногорско-приморска (МЦП) и део опозиције сматрају да је предложени закон неуставан и дискриминаторски и затражили су да се повуче из скупштинске процедуре.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да Предлог закона о слободи вероисповести не заслужује да буде разматран у Скупштини и позвао је посланике да учешћем не дају легитимитет расправи и гласању о том акту.

„Српска стварност“ / РТС, РТЦГ, Вијести, Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here