Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је данас, по завршетку састанка са представницима српског народа на Косову и Метохији, да ће након разговора са светским лидерима, које има до краја месеца, Србија предочити план мера као одговор на нове провокације Приштине. Срби са Српске листе ће учествовати на изборима на северу Космета 19. маја.

Вучић је рекао да је саслушао ставове представника Срба са Космета поводом одлуке Приштине да распише изборе за градоначелнике српских општина на северу покрајине.

Он је пренео да им је упутио молбу да буду стрпљиви и да не дозволе минорном броју Албанаца из овог дела покрајине да им изаберу представнике пред целим светом.

Председник је потврдио да ће 29. априла у Берлину присуствовати, заједно са премијерком Аном Брнабић, састанку на који су позвани и Хашим Тачи и Рамуш Харадинај.

Такође, Вучић је рекао да ће 29. и 30. априла разговарати са канцеларком СР Немачке Ангелом Меркел и председником Француске Емануелом Макроном, а да ће после тога замолити председника Руске Федерације Владимира Путина за дуг разговор.

Након тога, спреман сам да нашем народу на Космету предочим план мера Србије, са циљем да се не угрози њихова позиција, рекао је председник.

Он је оценио да је ситуација у којој се налазимо веома тешка, будући да су притисци Запада на Приштину нестали, и да сада сви говоре само о наставку дијалога без помињања такси.

Вучић је поручио да неће дозволити никоме да се игра са Србијом, ма колико јак био, и да је за њега најважније да сачува образ Србије, понос и достојанство нашег народа и право да постоји на Космету. Он је подсетио на то да пет месеци траје терор над Србијом после увођења такси од 100 одсто на робу коју пласира на КиМ, као и на то да већ шест година Албанци нису испунили своју једину обавезу из Бриселског споразума, а то је формирање ЗСО. Према његовој оцени, смисао свега што косовски Албанци раде јесте у томе да се Србима у покрајини одузме право на то да слободно мисле и да помињу своју државу Србију. Зато се спроводи кампања против Српске листе и зато су и расписани локални избори на северу. Министар Тодосијевић је разрешен само зато што је рекао истину о Рачку, коју данас сви знају, а то је да је цео догађај фабрикован од стране Вилијама Вокера, додао је Вучић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић поручио је да српски представници и народ на Космету неће дозволити да Албанци искористе предстојеће расписане локалне изборе, тако што би уметањем сопствених кандидата преузели контролу на северу покрајине. Он је пренео да је на састанку закључено да ће српски представници одлуке о даљим корацима и деловању у вези са учешћем у институцијама Приштине донети после додатних консултација, које ће се обавити након што Вучић у априлу и мају разговара са свим светским званичницима о Космету. Такође, како је навео, српски представници са Косова су се договорили о томе да у наредном периоду потпуно јединствено наступају у политичком смислу, окупљени око Српске листе, и да не дозволе албанским политичким представницима да унесу било какву врсту поделе у српском народу у покрајини.

Политички представници Срба са Косова и Метохије, окупљени око Српске листе, донели су, након састанка са председником Вучићем, одлуку да изађу на локалне изборе за председнике четири српске општине на северу Космета, који су расписани за 19. мај.

Ми се никада нећемо одрећи ни Косова и Метохије ни наше државе Србије, јер ми другу државу немамо. Важно је да нећемо дозволити Приштини и међународној заједници да на те политичке позиције доведу Албанце или српске марионете, рекао је на конференцији за медије председник Српске листе Горан Ракић.

Ракић је поручио да ће Српска листа радити заједно са Србијом и да ће бити јединствена.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here